Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Moira Paul

Student Pedagogiek voltijd

Testimonial Moira Paul

"Ik merkte dat ik het leuk vond om een-op-een op te trekken met kinderen en de ontwikkeling te volgen en stimuleren. Daarom koos ik voor Pedagogiek."

Ik wist van jongs af aan dat ik later iets met kinderen wilde doen, maar wat dat ‘iets’ was, wist ik niet. Dat veranderde toen ik in contact kwam met het jongere zusje van een goede kennis. Ik merkte toen dat ik het heel leuk vond om een-op-een op te trekken met kinderen. Je kunt dan namelijk de ontwikkeling van een kind nauw volgen en stimuleren. De keuze om Pedagogiek te studeren was toen snel gemaakt.

Na het bezoeken van de open dag was ik ervan overtuigd dat de HvA de perfecte school voor mij was. De studenten en docenten zijn vriendelijk. Ook heb je de mogelijkheid om na je studie een kopopleiding te volgen waarmee je binnen een jaar een tweedegraads bevoegdheid behaald. Hiermee kan je les geven in het beroepsonderwijs, iets wat ik nog graag wil doen.

Inmiddels zit ik in het derde jaar van de opleiding en ben ik klassenvertegenwoordiger geworden. Ik zit tevens in het bestuur van de studievereniging. Dat maakt de opleiding zoveel leuker en het is een makkelijke manier om nieuwe contacten te leggen.

Samen met het bestuur organiseer ik lezingen en borrels. We zijn zelfs bezig met het organiseren van een reis. Ook hebben we plannen om een introductieweek te organiseren als aanvulling op de introductieweek. Zo leer je je medestudenten en docenten een stuk beter kennen.

Mijn week bestaat momenteel vooral uit stage lopen. Dat doe ik van maandag tot en met donderdag bij een organisatie genaamd Juf op Straat. Bij Juf op Straat werken we met een methodiek genaamd: Levensecht Leren. Dat is een concept waarbij de praktijk het cognitieve leerproces ondersteunt. Laatst gaf ik bijvoorbeeld les aan een klas over dieren. Met diezelfde klas heb ik even later een dierenarts bezocht. Zo komen de kinderen in aanraking met de realiteit. Het is prachtig om te zien hoe kinderen daarmee omgaan. Je brengt ze een ervaring bij die ze niet snel zullen vergeten.

De colleges sluiten goed aan bij de actuele problematiek en zijn specifiek. Dat maakt het extra interessant. Laatst hadden we een college bij het vak psychologie over kinderen in rouw. Het is noodzakelijk om te weten hoe je in die situatie moet handelen. Dat kan zomaar voorkomen in het dagelijks leven en daar komt meer bij kijken dan je van tevoren bedenkt. Zo leer je hoe je moet communiceren met de kinderen, maar ook ouders van de kinderen, door middel van verbale en non-verbale communicatietechnieken. Pedagogiek is een zeer brede en informatieve studie.