Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Voor mij zit de schoonheid in constructies om samen tot praktische oplossingen en goede resultaten te komen'

Martin, alumnus Structural Engineering

Martin heeft in 2021 zijn masteropleiding Structural Engineering afgerond en werkt als bouwkundig constructeur bij Dijkhuis ingenieurs.

Waarom heb je gekozen voor een masteropleiding?

"Mijn bacheloropleiding heb ik gevolgd aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daar deed ik de opleiding Bouwkunde, met als specialisatie constructief ontwerpen. Tijdens die opleiding heb ik mijn afstudeer- en stageproject gedaan bij Dijkhuis ingenieurs, waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Toen ik na mijn bacheloropleiding aan het werk ging als bouwkundig constructeur ontdekte ik dat ik graag meer verdieping van mijn vakkennis wilde. In overleg met mijn werkgever heb ik toen gekozen voor de masteropleiding aan de HvA. Daar heb ik veel kennis opgedaan en analytischer leren denken over constructies.”

Was de opleiding goed te combineren met je baan?

“Ja, het is een deeltijdopleiding, dus dat ging prima. Ik werkte vier dagen per week en gebruikte de vijfde dag en de zaterdag om te studeren. Om de week hadden we één dag les op school. De andere week gebruikte ik deze lesdag om te studeren. Overigens was het wel prettig dat ik maar vier dagen werkte, want mijn medestudenten die de opleiding naast een vijfdaagse werkweek volgden, hadden het wel écht druk.”

Hoe ziet je dagelijks werk eruit?

“Zoals gezegd werk ik als bouwkundig constructeur. Dat betekent dat ik constructies uitwerk voor de bouw van bijvoorbeeld woningen, appartementen, scholen en winkels. Dat geldt voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Zo heb ik vorig jaar de constructie van een school in de stad Groningen uitgewerkt. Het bijzondere aan dat project was dat de school aardbevingsbestendig moest zijn. Daarvoor moesten we een staalconstructie ontwikkelen die gestabiliseerd moest worden met speciale verbanden, de zogeheten dissipatieve-zones. Hierbij kwam de verkregen kennis van de opleiding op het gebied van 'detail-engineering' van staalconstructie direct goed van pas.”

Wat is jouw grootste kracht in je functie?

“Ik ben van nature praktisch ingesteld. Daardoor kan ik heel makkelijk communiceren met aannemers en samen tot praktische oplossingen en goede resultaten komen.”

Heb je in de dagelijkse praktijk veel aan je opleiding?

“De masteropleiding duurt drie jaar en is feitelijk opgedeeld in twee delen. De eerste twee jaar kregen wij vakken-pakketten. Die hebben wat mij betreft HBO-plus niveau en bieden met name verbreding van de kennis; bijvoorbeeld over verschillende materialen en hoe je die toe kunt passen. Deze kennis gebruik ik dagelijks. Daarna, in het derde jaar, leerde ik in het bijzonder onderzoeksvaardigheden. Dat zorgde ervoor dat ik anders ging denken. Je vraagt je dan niet alleen af hoe je iets doet, maar vooral ook waarom je het zo doet. Dat maakte het voor mij pas echt interessant, wat ook tot een hoger niveau van mijn masteronderzoek heeft geleid.”