Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Master Leraar Nederlands

Iets voor jou?

Heb je de ambitie om je eerstegraadsbevoegdheid Nederlands te halen waarmee je je vakkennis verdiept en vakdidactische kwaliteiten vergroot? Dan is de masteropleiding Leraar Nederlands iets voor jou.

Schrijf je in
Master Leraar Nederlands deeltijd: Iets voor jou?

Dit ga je doen

Tijdens de Master Leraar Nederlands leer je hoe je het vak Nederlands plaatst in een breder perspectief en er met een wetenschappelijke bril naar kijkt. Ook leer je hoe je deze inzichten vertaalt naar concrete lessituaties voor bovenbouwleerlingen, je eigen lespraktijk kritisch analyseert en verbetertrajecten voorstelt.

Master Leraar Nederlands deeltijd: De opleiding
Jaar 1

Je maakt kennis met alle leerlijnen uit je studie. Je volgt modules uit de leerlijn Vakdidactiek en Onderzoek in de Schoolpraktijk, waarin je gaat kijken naar het denken en leren van leerlingen. Ook begin je met letterkundemodules en een taalbeheersingsmodule en in het 2e semester staat de 1e taalkundemodule op het programma.

Jaar 2

Jaar 2 bouwt voort op het 1e jaar, dus met modules taalkunde, taalbeheersing en letterkunde en voor VOS ga je in de bovenbouwpraktijk aan de slag, waarvoor je onderwijs ontwerpt en onderzoekt.

Jaar 3

In het afsluitende studiejaar staan opnieuw letterkunde, taalkunde en taalbeheersing op het programma en je werkt aan de laatste onderdelen voor VOS. Tijdens je opleiding volg je ook 2 vakoverstijgende keuzemodules, waarvan je zelf kiest in welk semester van jaar 1, 2 of 3 je hieraan begint.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Hbo- of wo-bachelor

Je wordt tot deze master toegelaten met een BEd Nederlands of een wo-bachelor Nederlands met een Educatieve minor. Daarnaast moet je een succesvolle intakeprocedure doorlopen voordat je een Bewijs van Toelating ontvangt. Heb je een andere vooropleiding, maar denk je dat deze masteropleiding toch relevant is voor jou? Vraag dan een gesprek aan met de opleidingscoördinator.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

20 uur per week

Gemiddeld heb je voor je studie 20 uren per week nodig. De studie omvat in totaal 90 studiepunten. Eén studiepunt staat voor 28 uur inzet.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 300 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Master Leraar Nederlands deeltijd aan de HvA?

  • Je houdt van lesgeven en wilt je daarom nog verder specialiseren. Om te groeien als mens en jezelf te ontwikkelen tot een eerstegraadsdocent.
  • Deze master leidt je met een hoogwaardig en flexibel deeltijdprogramma van 2 tot 3 jaar op tot eerstegraadsleraar.
  • Na het afronden van deze masteropleiding ben je expert in jouw schoolvak en kun je lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
  • Je hebt jezelf ontwikkeld tot gevorderd vakdidacticus én onderzoekend professional in je eigen klas, vaksectie en schoolorganisatie.

Voor wie?

  • Je wilt eerstegraadsbevoegd voor de klas staan.
  • Je wilt je verdiepen in je schoolvak voor de bovenbouw.
  • Je wilt je professioneel functioneren verbeteren.