Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Souhayla Ou-Oumar

Student Leraar Engels voltijd

Testimonial Souhayla Ou-Oumar

"Na deze opleiding wil ik lesgeven in landen waar onderwijs minder vanzelfsprekend is dan in Nederland."

Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu sta. Ik ben de derde jongste uit een gezin van tien kinderen, mijn beide ouders hebben niet gestudeerd door hun migratie naar Nederland. Na het vmbo heb ik mbo Standbouw en Decor gedaan. Een van mijn stages bracht me naar Amsterdam, de stad trok, de wereld van standbouw niet. Ik heb mezelf de vraag gesteld waar ik nu echt goed in ben. Dat is Engels. Ik heb mijn mbo-opleiding wel afgemaakt, want met dit diploma kon ik weer verder komen.

Mijn leraar Engels op de middelbare school heeft mij altijd gestimuleerd het beste uit mezelf te halen. Hij vertelde me zelfs dat ik een goede docent zou kunnen worden. Dat heeft me een duwtje in de goede richting gegeven, waardoor ik me aanmeldde voor de opleiding Leraar Engels bij de HvA.

De echte bevestiging dat dit de juiste opleiding voor mij was, kwam tijdens de Studiekeuzecheck. De lessen die ik hier volgde plus het feit dat veel docenten afkomstig zijn uit Engelstalige landen, gaf de doorslag. Ik voelde me direct op mijn plek bij de HvA.

Mijn weken zijn helemaal vol gepland. Ik heb drie dagen les op de HvA, loop twee dagen stage op een ROC in Amsterdam Noord en in het weekend heb ik een bijbaantje, de rekeningen moeten natuurlijk wel betaald worden. Tijdens het eerst jaar krijg je veel verschillende vakken; grammatica, taalbegrip, literatuur en je begint na een half jaar al met stagelopen op een school. Sommige vakken vond ik echt lastig, maar nu in het tweede jaar merk ik dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen.

Ik heb lang getwijfeld welke minor ik volgend jaar wil doen. Engelse literatuur is niet mijn sterkste vak en daar wil ik graag iets aan doen. Gesprekken met docenten hebben me geholpen om de juiste keuze te maken. Dus volgend jaar vertrek ik naar Manchester om me een semester helemaal onder te dompelen in Engelse taal, cultuur én literatuur.

Deze opleiding geeft me niet alleen vakkennis, maar ik heb ook geleerd naar mezelf te kijken. Dat is soms confronterend, maar het heeft me eigenlijk alleen maar meer kracht gegeven. Na deze opleiding wil ik lesgeven in landen waar onderwijs minder vanzelfsprekend is dan in Nederland. Ik hoop dat ik met mijn verhaal jongeren kan laten zien dat je alles kunt, als je maar wilt én er hard voor werkt.