Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Na je opleiding verder studeren?

Een hbo-bachelor biedt een goede basis om verder te studeren. De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van welke master je wilt gaan doen en aan welke hogeschool of universiteit.

Na het behalen van het bachelorsdiploma HRM zijn er verschillende mogelijkheden om verder te studeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Post HBO opleidingen

Een post-hbo-opleiding is een praktijkgerichte studie die je volgt na je reguliere hbo-studie of als je werkt op hbo-niveau. Het is een studie die op hetzelfde gebied is als je bachelor of baan. Post-hbo-onderwijs is in principe bedoeld voor de bij- en nascholing van mensen die minstens een paar jaar werken op een specifieke vakgebied.

De toelatingseisen voor post-hbo-opleidingen verschillen per opleiding. Meestal moet je minimaal een hbo bachelor hebben afgerond op hetzelfde vakgebied en vaak is (enige) relevante werkervaring verplicht. Sommige post-hbo-opleidingen staan ook open voor mensen die geen (relevant) hbo- diploma hebben, maar wel al een tijdje werken in een baan op hbo-niveau. Post HBO opleidingen op HRM gebied vind je o.a. bij Hogeschool In Holland, HAN, NCOI, LOI, ICM en ISBW.

Pre Master

Een pre-master is een voorbereiding op de te volgen master opleiding. Vaak is een pre-master nodig om van een HBO bachelor opleiding toegelaten te worden op een WO master opleiding, maar ook voor een HBO-bachelor naar HBO-master kan een pre-master nodig zijn als de inhoud van de bachelor opleiding niet voldoende aansluit op de master opleiding. Het advies is je te verdiepen in welke master je zou willen volgen en dan te kijken of het nodig is om een pre master te volgen.

De Universiteit van Tilburg biedt een pre master Human Resource studies aan. Andere pre masters zijn bijvoorbeeld Beleid, Communicatie en Organisatie of Bestuurskunde aan de VU en Arbeidsrecht of Business Administration aan de UVA.

Master

Een hbo-masterdiploma is gelijkwaardig aan een wo-masterdiploma. Je krijgt dus dezelfde afstudeertitel (een master’s degree). Het grote verschil tussen beide masters is dat een hbo-master zich meer richt op de beroepspraktijk. Iedere master, zowel op het hbo als op het wo, bestaat voor een deel uit onderzoek. Het onderzoek in een hbo-master is gebaseerd op een praktijkvraag. Een master aan de universiteit is meer wetenschappelijk en theoretisch. Masters zijn te volgen in vol- en deeltijd. Laat je per master goed informeren over de gevraagde vooropleiding.

HBO Master

Aan de HVA kun je o.a. de masters Global Sustainable Business Management en Digital Driven Business volgen. Andere opleiders bieden weer andere HBO masters aan.

WO Master

De Erasmus Universiteit biedt een master Human Resource Management. Aan de UVA kun je o.a. een master Arbeidsrecht, Business Administration of Data Analytics volgen. De VU biedt o.a. masters aan op het gebied van Arbeidsrecht, Beleid/Communicatie/Organisatie en Business Analytics.

Heb je nog geen idee?

  • Bezoek verschillende open dagen;
  • Vraag onze Alumni wat zij hebben gedaan. Uit een poll van september 2020 onder de Alumni kwamen de volgende studierichtingen naar voren:
Culture organisation management3x
Beleid, communicatie en organisatie17x
Human Resource management – Universiteit Tilburg5x
Psychology2x
Sociology – UVA3x
Arbeidsrecht1x
Organisatiepsychologie – Vrije Universiteit1x
Business Administration – UVA2x
  • Denk na over het volgende: wil je je volledig op je studie richten of wil je werk en studie combineren?;
  • Let bij het solliciteren op doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden;
  • En bedenk, leren doe je je leven lang. Ook op een later moment in je carrière kun je een opleiding gaan volgen.

Ervaringen van alumni

Mirjam Fokke: 
"Na mijn afstuderen aan de HVA in het schooljaar 2021/2022 ben ik gestart met de pre-master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU omdat ik graag door wilde leren en omdat ik altijd heel geïnteresseerd ben in onderzoek doen naar hoe iets werkt en waarom iets werkt, of juist niet. Deze pre-master sluit daarop aan omdat je dieper gaat kijken naar verschillende factoren van een proces of verandering binnen een organisatie zodat je uiteindelijk met een multidisciplinair perspectief een advies kunt formuleren voor een betere bedrijfsvoering. Met deze master kan ik me later inzetten als consulent om bij verschillende bedrijven onderzoek te doen naar complexe vraagstukken en blijft het werk heel divers doordat je steeds in andere situaties terecht komt, en dat ik precies wat ik wil."

Simran Kour:
"Na mijn afstuderen aan de HVA in het schooljaar 2021/2022 ben ik gestart met de pre-master Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en hierna wil ik graag de master Management van HR en veranderingen gaan volgen. De reden dat ik door ben gaan studeren is omdat ik na mijn HBO opleiding toch nog diepgang miste, Ik heb in de afgelopen jaren in de brede zin veel geleerd over de verschillende vlakken van HR, maar de master biedt meer diepgang op bepaalde vlakken van HR in de publieke sector wat ik erg interessant vind. Daarnaast ben ik na mijn afstuderen voor verschillende HR functies benaderd, van recruitment, tot HR medewerker en jr HR adviseur. Ik heb gekozen voor de rol van docentondersteuner bij de opleiding HRM van de HVA en heb het hier erg naar mijn zin. Deze functie is tevens goed te combineren met het mijn vervolgstudie."