Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Denise over de opleiding HRM in deeltijd

Alumna aan het woord - Denise Kuipers

Testimonial Mieke de Meijer HRM dt

"Ik ben niet alleen persoonlijk gegroeid, maar ik weet ook welke kant ik op wil"

Denise Kuipers (30) is Adviseur Civiele Techniek bij Sprinter Search BV en studeerde in 2019 af bij de deeltijdopleiding Human Resource Management (HRM). Via een aantal studie-omwegen was ze uiteindelijk helemaal op haar plek bij de opleiding HRM. Hoe gaat het met haar nadat ze afstudeerde?

De studie HRM was mijn tweede hbo-studie. Hiervoor studeerde ik af in Pedagogiek, waarna ik enkele jaren in de kinderopvang en de jeugdzorg werkte. Vanwege de crisis kon ik mijn droombaan in de pedagogiek niet vinden en ik dacht: Wat ga ik doen? Ik woonde al op mezelf en wilde wel alles kunnen blijven betalen, dus ging ik naast mijn baan in deeltijd studeren. Tijdens mijn studie HRM had ik verschillende banen, zo ben ik werkzaam geweest op een accountantskantoor, als recruiter en nu ben ik Adviseur Civiele Techniek bij Sprinter Search. Dat is nog niet mijn eindstation, ik ben op zoek naar een baan die beter aansluit op mijn nieuwe diploma.

Mijn doel was om de opleiding te halen, daar wilde ik voor gaan In de zomer van 2019 ben ik afgestudeerd. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is doorzetten. Ik had mezelf als doel gesteld om de opleiding te halen en daar wilde ik helemaal voor gaan. Het was pittig en op sommige momenten dacht ik echt: waar ben ik aan begonnen? Omdat ik al een eerdere hbo-opleiding heb afgerond, moest ik ook het volledige collegegeld betalen. Dat was een goede financiële stok achter de deur.

'De studie was erg goed voor mijn zelfvertrouwen, omdat je elke keer een stapje verder komt en aan jezelf bewijst dat je het kan.'

Mijn propedeuse haalde ik bij de Hogeschool Utrecht. Na het eerste jaar stapte ik over naar de HvA waar de studie beter aansloot op de HR-kant die ik op wil. De studie HRM heeft ook een brede invulling, waardoor je veel verschillende vakken krijgt. De studie was erg goed voor mijn zelfvertrouwen, omdat je elke keer dat je een vak afsluit weer een stapje verder komt in de studie. Ik dacht: dat heb ik toch maar even gefixt.

Al tijdens mijn studie ging ik anders denken en kijken naar mijn werk Bij de diverse bedrijven waar ik werkte zag ik de verschillende stijlen van leiderschap, die ik kon herkennen dankzij de studievakken. Ook kreeg ik heel duidelijk inzicht in de verschillen tussen een corporate- en een familiebedrijf. Zo merkte ik dat ik een andere visie had op bepaalde zaken binnen de organisaties. De studie heeft mij erg geholpen om te identificeren voor welke soort werkgevers ik wel en niet meer wil werken. Het is voor mij namelijk belangrijk dat de werkgever zijn medewerkers ziet als het kapitaal van zijn organisatie. Ook leerde ik veel over arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Deze kennis gebruik ik in mijn huidige baan al om mijn medewerkers te helpen.

Het contact met docenten is mij het meest bijgebleven Wat me na de studie is bijgebleven is het laagdrempelige en warme contact met docenten. Ik kon altijd bij ze terecht als ik vragen had. Bij het koffieapparaat kwam ik docenten tegen waar ik eerder in de studie les van kreeg. Ze herkenden mij meteen en vroegen dan ook hoe het met mij ging. Die oprechte interesse heb ik tijdens mijn studie als prettig ervaren. Arbeidstransitie vond ik echt een top vak, daar heb ik veel geleerd. De docenten waren nog werkzaam in de praktijk en hadden aansprekende voorbeelden. Tijdens dit vak maak je een arbeidsmarktanalyse. Ik heb bijvoorbeeld het bedrijf waar ik werk in kaart gebracht en onderzocht wie de concurrenten zijn en hoeveel vraag en aanbod er in de markt is. Dit portfolio verdedig je met een conclusie. Dat vond ik heel spannend, maar ik heb hier veel van geleerd. Na het volgen van dit vak wist ik dat deze tak van HR mijn interesse heeft. Twijfel je nog? Ga deze studie volgen. Het hele studieproces was voor mij een waardevolle tijd. Ik ben niet alleen persoonlijk gegroeid, maar ik weet ook welke kant ik op wil. Een diploma maakt het echt makkelijker om nieuwe stappen te zetten.

Alumna: Denise Kuipers
Studie: Deeltijdopleiding Human Resource Management
Werkt bij: Adviseur Civiele Techniek