Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Almas over de opleiding HRM in deeltijd

Student aan het woord

"Elke week kom ik op mijn werk met nieuwe dingen van school"

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik al een HR-baan heb en me daarin wil doorontwikkelen. Het voordeel is dat ik tegelijkertijd ervaring opdoe in de praktijk en alles wat ik bij de HvA leer meteen kan toepassen.

Wat vind je fijn aan deze opleiding?

Bij deze opleiding leer je niet alleen theorie, maar ontwikkel je jezelf ook als persoon en professional. Je leert hoe je met medewerkers op een goede manier een gesprek voert en hoe je onderscheid maakt tussen emotie en inhoud, dat is heel belangrijk in HRM. Als je de theorie hebt gelezen, dan ga je die ook echt oefenen. Dat alles beïnvloedt direct je gedrag op de werkvloer. Ik vind het daarnaast ook heel fijn dat ik wekelijks kennis opbouw, die ik gelijk kan toepassen op mijn werk en kan delen met collega's. Elke week kom ik op mijn werk met nieuwe dingen van school en zo kan ik het kennisniveau op peil houden in mijn afdeling en bedrijf.

Wat vind je uitdagend?

Je moet goed plannen, want je hebt je werk, je privéleven én je studie. Je kunt het beste gewoon meegaan met de flow van de opleiding en zorgen dat je niet achterblijft met de leerstof. Vooral in het eerste jaar vond ik het heel uitdagend om alles te combineren. Maar in het tweede jaar merk ik dat het makkelijker gaat. Elke maandag kijk ik wat ik allemaal moet doen voor mijn lesdag op zaterdag. Afhankelijk van de hoeveelheid opdrachten bepaal ik dan of ik dagelijks nog één of twee uurtjes moet werken. Zo verdeel ik het over de week.

Wat brengt deze opleiding jou?

Ik zie veel verandering bij mezelf sinds ik vorig jaar ben begonnen met de opleiding. Als HR-medewerker pak ik dingen nu anders aan en binnen mijn afdeling krijg ik een steeds meer adviserende rol. Ik bouw veel kennis op en denk nu meer vooruit, bijvoorbeeld over de strategie van het bedrijf. Hoe behouden we voldoende personeel op de lange termijn, wat is daarvoor nodig? Wat willen alle stakeholders? Wat is het effect van veranderingen op medewerkers en klanten? Na deze opleiding ben ik er denk ik wel aan toe om als HR-manager aan de slag te gaan.

In hoeverre kan je de studie toepassen in je werk?

Elke schoolopdracht doe je voor de organisatie waarin je werkt. Ik zie dat mijn adviezen steeds meer toegevoegde waarde hebben in mijn werk. Ook ontwikkel ik me sneller als professional, want ik kan steeds meer begrijpen en verantwoordelijkheid dragen. Zo ben ik nu bezig met lesstof over recruitment en onboarding, en mijn manager heeft mij gevraagd om voor WAM DENIM een onboardingproces te ontwikkelen in samenwerking met mijn collega's.

Welke tips heb je voor mensen die een deeltijdstudie overwegen?

Het lijkt op het eerste gezicht veel werk, maar mijn tip is: schrijf je gewoon in. Als je het écht wilt en je werkt met een planning, dan lukt het je wel. Zelf vind ik dat je er niet heel erg hard voor hoeft te werken, vooral als je al een baan in HR hebt. De opdrachten voer je namelijk uit in je werk. Maar: begin wel op tijd aan je opdrachten en stel niet te veel uit!

Student: Almas Azimi
Werkt bij WAM DENIM als HR-medewerker