Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Afgestudeerde aan het woord

Lennert deed de leerroute Product Ontwerpen

'De functie van goed ontwerp is dat het ontwerp goed functioneert'

Lennert studeerde in 2021 af aan de opleiding Engineering: Product Ontwerpen en volgt nu een pre-masteropleiding aan de TU Delft.

Kun je vertellen wat je na je opleiding bent gaan doen?

“Tijdens de minor van mijn bachelor heb ik een pre-master Industrieel Ontwerpen gedaan aan de universiteit van Twente. Toen merkte ik al dat onze bachelor goed aansluit en dat het universitaire niveau goed te doen was. Na mijn opleiding heb ik er dan ook voor gekozen om nóg een pre-master te gaan doen, maar nu in de richting Werktuigbouwkunde aan de TU Delft.”

Waarom heb je gekozen voor Delft?

“Ik ben afgestudeerd bij Demcon in Delft. Dat is een bedrijf waar technische oplossingen voor maatschappelijke problemen worden ontwikkeld. Dat doen ze voor verschillende bedrijven zoals Philips, Siemens en ASML. Maar ook voor verschillende markten; zoals 'medical systems', 'optical' of 'unmanned systems'. Ik ben afgestudeerd bij medical systems. Daar ontwikkelden we onder meer medische technologie voor diagnostiek en operaties.”

Had je tijdens die stage het idee dat je kennis goed aansloot bij de praktijk?

“Zeker. Juist omdat je tijdens de opleiding veel projecten doet die verbonden zijn aan echte bedrijven. Dat is absoluut beter dan een fictief project want daar krijg je toch een heel ander soort feedback. Ik was dan ook goed voorbereid op de realiteit binnen bedrijven. Ook had ik goed geleerd hoe je bepaalde projecten op moest zetten. En dat heeft me ook goed geholpen.”

Wat vond je interessant aan het werk?

“Vaak heb je bij product ontwerp te maken met één gebruiker. Het bijzondere bij medische technologie is dat je te maken hebt met twee personen, namelijk de arts en de patiënt. Want het gaat niet alleen om de medische anatomie van de patiënt, maar ook om de wensen van de chirurg die ermee moet werken. Dat maakt het gecompliceerd, maar ook heel mooi.”

Hoe zag een werkdag eruit tijdens jouw stage?

“Dat is heel gevarieerd en afhankelijk van de fase waarin het project zit. Je begint altijd met een onderzoeks-fase. Je moet dan veel literatuur doorspitten en mensen uit het vak interviewen. Vervolgens ga je die kennis samenbrengen om te komen tot een goed ontwerp voor je onderzoek. Die afwisseling houdt het zeker boeiend.”

Kun je met jouw opleiding straks snel een baan vinden?

“Ik denk het wel. Doordat je een heel scala aan projecten hebt gedaan binnen de opleiding, ben je later breed inzetbaar.”

Wil je aankomende studenten nog iets meegeven?

“Het is een cliché, maar kies iets wat je echt leuk vindt! Product ontwerpen is interessant omdat je het heel eigen kunt maken. Omdat het deels visueel is kun je er echt je eigen 'signatuur' aan geven. Verder zou ik de HvA aanraden omdat de lijntjes kort waren. Docenten hadden altijd wel tijd voor je en je werd  gecoacht in kleine groepjes van 6 tot 8 studenten. Dat persoonlijke vond ik heel prettig.”