Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Ik moedig alle meiden aan om te kiezen voor techniek!'

Channah, alumnus Engineering: Elektrotechniek

Channah studeerde in 2019 af aan de opleiding Engineering, met als leerroute Elektrotechniek. Nu werkt ze als analoog design engineer bij SRON.

Waar werk je nu?

“Ik werk bij SRON, ofwel het Nederlands instituut voor ruimte-onderzoek. Hier worden instrumenten gemaakt voor ruimte-onderzoek. Zo ontwikkelen we onderdelen voor telescopen, zoals sensoren (voor röntgen en infraroodstraling) en elektronica voor satellietinstrumenten. Ik werk daar als analoog design engineer en ben verantwoordelijk voor het ontwerpen, maken en testen van instrumenten. Dat doe ik op verschillende niveaus. Dus van het ontwikkelen van prototypes tot het realiseren van vlucht-hardware; ofwel apparatuur die echt mee de ruimte in gaat. Dat laatste is nog niet gelukt, want zo lang werk ik er nog niet. Mijn droom is natuurlijk om straks ook die instrumenten te ontwikkelen waarmee grote ontdekkingen in de ruimte worden gedaan.”

Waar werk je op dit moment aan?

“Op dit moment werk ik aan LISA. Helaas mag ik daar niet teveel over vertellen. Maar wat ik je wel kan vertellen, is dat het gaat om een combinatie van drie ruimte-satellieten die met bijzondere apparatuur zwaartekracht-golven in de ruimte gaan meten. Super interessant vind ik dat!”

Heb je in je dagelijks praktijk nog veel aan de kennis van je opleiding?

“Jazeker. Elektrotechniek is natuurlijk een behoorlijk specialistische opleiding en zonder die kennis zou ik mijn werk nooit kunnen doen. Alleen al de basiskennis van componenten als weerstanden en transistors is heel belangrijk. Die worden veel gebruikt en dus moet je weten hoe je daarmee om moet gaan en hoe je ze berekent. Ook het werken aan projecten tijdens de opleiding was heel nuttig. Bijvoorbeeld aan de solar-boot of de wind-auto. Daarmee doen de studenten ook echt mee aan wedstrijden. Zelf werkte ik aan een 'search & rescue-project'. Daarvoor ontwikkelden we  een drone die opdrachten uitvoerde zoals het afleveren van pakketjes of informatie.”

Waar ligt jouw passie in dit vakgebied?

“Ja, ik werk natuurlijk niet voor niets bij een een instituut dat ruimte-onderzoek doet. Ik wilde als kind al sterrenkundige worden en de ruimte heeft me altijd gefascineerd. Sinds ik bij SRON werk, ontdek ik wel dat ik me steeds meer wil specialiseren in elektrotechniek voor ruimtevaart. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in EMC (Elektro-Magnetische Comptabiliteit), bijvoorbeeld om te onderzoeken hoe instrumenten invloed op elkaars werking hebben.”

Is er nog iets dat je aankomende studenten mee wilt geven?

“Ja! En dan vooral aan alle dames die willen kiezen voor deze opleiding. Want we waren nog wel flink in de minderheid, terwijl het juist zo'n leuk vakgebied is. Dus laat je daar niet door afschrikken. Volg je droom en laat hem uitkomen! Je zult zien dat alle docenten je helpen om daarin te slagen.”