Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Student aan het woord

Annick van Dijk - student Commerciële Economie

Testimonial foto Annick van Dijk

Hoe ervaart tweedejaarsstudente Annick van Dijk de opleiding CE-3-jarig traject? Wat vindt ze leuk en wat vindt ze lastig?

Praktijkgericht

Ik was met twee universitaire studies begonnen en was beide keren gestopt na het eerste semester. Ik kwam erachter dat ik meer behoefte heb aan een praktische opleiding. Ik had nooit echt naar hbo-studies gekeken omdat ik dat zonde vond van mijn vwo-diploma. Toen ik las over het verkorte traject bij Commerciële Economie, trok dat gelijk mijn aandacht. Dat betekent dat ik alsnog in vier jaar een Master diploma kan behalen. En daarnaast ben ik nu met een studie bezig waarin ik mezelf op verschillende manieren kan uitdagen: presenteren, cases uitwerken, werken aan projecten met klasgenoten etcetera. Ik ben de lesstof niet zozeer meer letterlijk in mijn hoofd aan het stampen, maar ga er op een praktische manier mee om, wat ik erg fijn vind.

Colleges

Het eerste jaar heb ik in een keer succesvol afgerond. In het eerste jaar leerden we veel over marketing, marktonderzoek en digitale marketing. Ik vind het fijn dat we voldoende contacturen hebben met de docenten, maar ook niet teveel. Ik ging gemiddeld 15 uur per week naar school. Docenten zijn hier net mentoren. In het begin hield ik mijn hart vast want op de middelbare school klikte het niet zo met de docenten. Daar is hier helemaal geen sprake van! De ene is wat strikter op aanwezigheid, de ander vindt het belangrijk dat je de cases goed afrondt. Ik leer veel van ze want ze brengen een hoop beroepservaring in de lessen mee. Wat ik ook prettig vind, is dat we in kleine groepen werken. Zo leer je iedereen snel kennen. Ik heb er twee leuke vriendinnetjes aan over gehouden.

Stages

Tijdens het eerste jaar werkte ik in de sales afdeling van de start-up Fixico. Fixico is een app waarbij je prijzen van autoschades vergelijkt. Wat ik op school had geleerd, kon ik daar gelijk toepassen. In september start ik met mijn stage bij Stach. Dat is een winkelketen die producten zoals maaltijdsalades verkoopt. Ik ga daar werken bij de marketing- en communicatieafdeling, waar ik heel veel zin in heb. Wat ik ga doen na mijn afstuderen weet ik nog niet zeker. Ik twijfel tussen makelaardij, reclame of iets voor mezef beginnen.

Wat ik lastig vind, is om je continu te focussen op je studie en niet te veel afleiding te krijgen van buitenaf. Doe je best en zorg dat je alles in een keer haalt. Herkansingen liggen namelijk in de vakantieperiode, zonde van die vrije tijd!