Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Als je de toekomst eigenhandig wil veranderen zit je bij deze opleiding goed'

Ruben, alumnus Built Environment

Ruben rondde in 2018 zijn opleiding Built Environment af en werkt nu als ontwikkelaar bij Dura Vermeer.

Hoe ziet je huidige baan eruit?

“Ik werk bij Dura Vermeer, een bekende ontwikkelaar van woningen, utiliteitsbouw en infrastructuur. Misschien ken je de groen gele busjes en containers wel. Daar ontwikkel ik woningen. Zo ben ik op dit moment bezig met de ontwikkeling van tien woningen, acht appartementen en één commerciële ruimte. Ik berekenen of alles binnen budget valt en of het project past binnen de visie van de gemeente. Maar bijvoorbeeld ook of de installaties erin passen en of we het uiteindelijk goed kunnen verkopen. Daarna komt alles op een website waar mensen zich kunnen inschrijven voor de woningen. Zo weet de koper precies wat hij of zij koopt en weten wij precies wat we moeten gaan bouwen.”

Ben je na je opleiding direct bij Dura Vermeer begonnen?

“Nee, eerst werkte ik bij een bedrijf dat beheer in onderhoud doet. Ik werkte daar op de facility desk-afdeling waar ik meldingen van storingen afhandelde; toevallig ook meldingen van de HvA. Het was mijn  taak om de juiste monteurs of andere specialisten naar de locatie te sturen om het probleem op te lossen. Ik merkte in die tijd wel dat ik meer met mijn opleiding wilde doen en heb me toen aangemeld voor een traineeship bij Dura Vermeer. Dat heb ik twee jaar gedaan en in die tijd ontdekte ik mijn passie voor projectontwikkeling.”

Heb je in je huidige baan nog veel aan je opleiding?

“Zeker wel. Maar de opleiding was wel echt technisch. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik een betonwand aan moet sluiten op een vloer. Mijn huidige baan is commerciëler. Nu overleg ik veel met gemeentes, makelaars en kopers. Maar mijn technische achtergrond is dan nog steeds een voorwaarde.

Ook heb ik heel veel aan mijn kennis op het gebied van duurzaamheid. Daar was de HvA erg op gericht – meer dan andere opleidingen heb ik gemerkt – en daar heb ik nu veel voordeel van. Ook het samenwerken in projectteams is nuttig geweest. Dat doe ik nu nog steeds. Het grote verschil is dat we er vroeger met de studiegenoten 's avond een kratje bier bij hadden. Dat is nu natuurlijk wat zakelijker geworden, haha.”

Wat is je grote passie in je werk?

“Ik heb eigenlijk past sinds kort écht gekozen voor projectontwikkeling. En daar valt nog meer over te leren! Er komt zoveel bij kijken en het verandert continu. Zo is nu duurzaamheid en circulair bouwen een belangrijk thema. Maar ook hebben we te maken met stikstofregels en enorm stijgende prijzen van bouwmaterialen. Als ontwikkelaar moet je daar steeds op anticiperen en dus valt er altijd wat te leren. Dat houdt mijn werk voorlopig super interessant.”