Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

De deeltijdopleiding Ad Smart Asset Maintenance dompelt je onder in de wereld van geavanceerd technisch onderhoud. Je leert hoe je essentiële systemen (zoals bijvoorbeeld productielijnen, vliegtuigen, energiecentrales en bruggen), continu in optimale conditie houdt. Je doet vaardigheden op om technische systemen niet alleen betrouwbaar en veilig te houden, maar ook uiterst efficiënt. Na 2 jaar ben jij opgeleid tot de technisch specialist die precies weet hoe je assets in topconditie houdt.

Kom kennismaken

Dit ga je doen

Assets zijn systemen, machines en installaties voor het verwerken van materiaal, energie en informatie op verschillende niveaus. Je leert je hoe je met behulp van bestaande en nieuwe technologieën (zoals slimme sensoren en algoritmen), onderhoud van assets kunt plannen, beheersen en optimaliseren. Tijdens de opleiding ga je direct aan de slag met beroepsopdrachten zodat je de vaardigheden direct in de praktijk kan toepassen.

Jaar 1

In jaar 1 ligt de focus op de technische fundamenten. Je leert diepgaand over verschillende systemen. Niet alleen waarvoor ze dienen, maar ook hoe ze werken. Vervolgens leer je te analyseren waarom en hoe deze systemen kunnen falen. Dit vormt de basis voor de volgende fase van je opleiding: conditiebewaking. Je leert hierbij over geavanceerde methoden om niet alleen problemen op te lossen, maar ook te voorspellen en te voorkomen. Zo weet je aan het einde van het eerste jaar wat cruciaal is voor effectief preventief onderhoud.

Jaar 2

In jaar 2 doe je kennis op over het voorkomen van storingen, het optimaliseren van onderhoud en het verbeteren van systeemprestaties. Je sluit het jaar af met een uitgebreid eindproject, waarin je een asset kiest uit sectoren zoals energie, technische installaties, luchtvaart of industrie. Je analyseert dit systeem grondig en adviseert over verbeteringen. Dit project toont je professionele vaardigheden en bereidt je voor op de arbeidsmarkt.

Bekijk het studieprogramma

Wat is een Associate degree?

Met een Associate degree (Ad) haal je in 2 jaar een hbo-diploma. Praktijkgericht, veel begeleiding en met actuele praktijkopdrachten van bedrijven in en om Amsterdam.

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent toelaatbaar met een havo-, vwo- (voor het profiel C&M geldt wiskunde a of b als aanvullende eis) diploma of een mbo 4-diploma. Daarnaast ben je tenminste 16 uur per week werkzaam in een relevante functie.

Lees meer over de toelatingseisen

Benodigde tijd

28 uur per week

Bij deze opleiding heb je minimaal 8 contacturen per week in het eerste studiejaar. Daarnaast besteed je ongeveer 20 uur per week alleen of met medestudenten aan zelfstudie.

Lees meer over de studielast

Kosten

Collegegeld en andere kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden van ongeveer €150 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom deze opleiding?

  • Tijdens deze opleiding wordt de technisch inhoudelijke kant benadrukt. Je leert te denken vanuit de functie van assets en waarop die kan falen.
  • Tijdens deze opleiding kun je gebruik maken van het Maintenance Lab, het Sensorlab, het Energielab en het Datalab in het Jakoba Mulderhuis. Alle onderdelen die de keten van data-gedreven onderhoud mogelijk maken zijn hier beschikbaar; van proefopstellingen, sensoren, edge computers tot algoritmes.
  • De HvA werkt samen met een aantal bedrijven in de regio en daarbuiten op het thema onderhoud. Daarnaast werkt de opleiding samen met andere organisaties zoals het ROC van Amsterdam (College Airport). Een deel van de opdrachten wordt door studenten daar uitgevoerd.
  • Deze opleiding biedt de mogelijkheid om door te stromen naar een aantal bachelors bij de faculteit Techniek van de HvA.
  • Je gaat studeren op de Amstelcampus (in het centrum van Amsterdam) voorzien van alle moderne faciliteiten en in directe omgeving van aansprekende bedrijven.