Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Onderzoeksresultaat

Pluk de data!

Disciplinaire problemen in het VO oplossen met behulp van Computational Thinking

Het project ‘Pluk de data!’ heeft onderwijsactiviteiten en -materialen ontwikkeld voor effectief onderwijs in Computational Thinking binnen de context van bestaande schoolvakken in het voortgezet onderwijs.

Resultaten

Biologie: Evolutie van een coronavirus

Deze les, ontworpen in Google Colaboratory, biedt een interactieve omgeving voor studenten om te werken met twee specifieke algoritmen: (i) Levenshtein en (ii) UPGMA (Unweighted Pair Group Method with Arithmetic Mean).

Leerlingen gebruiken het UPGMA-algoritme om een evolutionaire stamboom te construeren op basis van de vergelijking van coronavirus-RNA van verschillende gastheren. 

Geschiedenis: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ - HvA

In deze les ontdekken leerlingen hoe informatie over werkende vrouwen die verborgen zit in historische datasets zichtbaar gemaakt kan worden door middel van computational thinking.

De leerlingen krijgen een 18e-eeuwse dataset mee: een lijst van 'gezinshoofden' (#x?) die werd samengesteld om belastingen te heffen. Studenten worden uitgedaagd om na te denken over hoe ze deze dataset (die alleen betrekking heeft op mannen) kunnen gebruiken om het aantal werkende vrouwen op dat moment te bepalen.

Nederlands: Poëzie met ChatGPT?

Er is een lessenserie ontworpen waarin studenten leren om ChatGPT te gebruiken om een gedicht te schrijven dat past bij het thema ‘vriendschap’.

Het doel is om een gedicht te maken dat ze echt mooi vonden. Leerlingen leren vervolgens dat gedicht te evalueren en te verbeteren.

Natuurkunde: Systeemdenken met modelleren

Dynamische situaties worden vertaald naar verschillende ‘stock & flow’-representaties.

Deze lessenserie (van vier lessen) gaat over kracht en beweging. Ze doorlopen vier fasen definiëren, abstraheren, computationeel oplossen en interpreteren, en onderzoeken daarbij de vraag onder welke omstandigheden een parachutesprong veilig plaatsvindt.

Wiskunde: Statistiek met Computational Thinking

Leerlingen in de onderbouw werken aan een statistiektaak met behulp van de statistische software. De leerlingen bedenken en formuleren eerst hun eigen onderzoeksvragen. Vervolgens verzamelen ze gegevens om deze vragen te beantwoorden.

Eén van de doelen is dat leerlingen kritisch nadenken over het verwerken en visualiseren van gegevens.

Lees meer over het project Pluk de Data!

Subsidie

SIA Raak Publiek