Peter Weijs
Lector Voeding en Diëtetiek

Peter Weijs is lector Voeding en Beweging aan de HvA en daarnaast bijzonder hoogleraar Voeding en Beweging aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
Expertises
lichaamssamenstelling | energie- en eiwitbehoefte | optimaliseren voedingstherapie bij overgewicht, ondervoeding en (ernstige) ziekten | evidence-based diëtetiek
Contact
- E-mail: p.weijs@hva.nl
- LinkedIn: Volg Peter op LinkedIn
Over Peter Weijs
Peter Weijs is lector en bijzonder hoogleraar Voeding en Beweging. Zijn werk richt zich op het verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl, vooral voor mensen in een kwetsbare positie. Met zijn onderzoeksteam ontwikkelt en test hij voedings- en beweegprogramma’s die helpen bij het dagelijks functioneren en het herstel van de gezondheid. Daarbij gebruikt hij zijn kennis over overgewicht, obesitas, spierverlies (sarcopenie), lichaamssamenstelling, energieverbruik en eiwitten.
Na zijn studie Humane Voeding aan de WUR (1986) werkte Peter in de VS en Schotland. In 1993 promoveerde hij op het onderwerp eiwitbehoefte. Sinds 1994 is hij verbonden aan de HvA, waar hij onder andere het voedingslab ANAC oprichtte en sinds 2009 lector is.
Van 2004 tot 2023 werkte hij bij Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC. In 2018 werd hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit en in 2023 opnieuw benoemd tot bijzonder hoogleraar. Peter leidt de onderzoeksgroep Mensen in Beweging, die slimme combinaties van voeding, beweging en technologie onderzoekt om de gezondheid duurzaam te verbeteren.
Nevenfuncties
- lid Adviesgroep Amsterdamse Aanpak Gezondgewicht (AAGG), Gemeente Amsterdam
- lid agendacommissie Centre of Expertise Urban Vitality, HvA