Kenniscentrum Techniek

Symposium 2019: Urban Climate Living Lab

De hittebestendige stad

Op 18 juni 2019 presenteerden we de resultaten van ons praktijkgerichte onderzoek op de Hogeschool van Amsterdam, de Hanzehogeschool Groningen, Tauw en Wageningen Environmental Research (WenR) over het hittebestendig inrichten van de stad.

Hitte is een steeds groter probleem in de stad. Door klimaatverandering en toegenomen verstedelijking is het belangrijk om hiermee bij de inrichting van de stad rekening te houden.

Wat een prachtige dag om een symposium over hittestress in de stad te houden. Het was warm midden op het Marineterrein in Amsterdam. Ondanks het warme weer dat ons naar buiten lokte (in de schaduw) waren er meer dan 80 man en vrouw die deelnamen aan de verschillende workshops en de thermal walk (en die was wel buiten…).

In de workshop hittekaarten wat kan en moet je ermee? onder leiding van Liesbeth Wilschut ging men enthousiast aan de slag op grote gekleurde kaarten. De waarde van de diverse kaarten werd duidelijk ervaren en er ontstonden interessante discussies over nut, noodzaak, doel, en wat kan je er zelf mee?


In de workshop kiezen voor een hittebestendige inrichting onder leiding van Laura Kleerekoper was er veel (verhitte) discussie over wat dat nu toch is… een hittebestendige inrichting en over de diverse voorgestelde ontwerprichtlijnen. Laura gaf diverse voorbeelden om een gebied hittebestendig in te richten en de deelnemers konden aan de slag.


Tijdens de Thermal Walk onderzochten de deelnemers of het Marineterrein in Amsterdam hittebestendig is. Gelukkig was het een hete dag. De deelnemers gaven de voorkeur aan de meetlocatie in de volle zon op een stijger midden op het water boven de meetplek op straat tussen de huizen. De meegebrachte apparatuur gaf echter aan dat het op de stijger 3 graden warmer was. ‘Water heeft een sterk psychologisch effect op de ervaren warmte, dat blijkt maar weer!’

Programma:

Een hartelijk welkom vanuit het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) waar we vandaag te gast zijn.

Jeroen Kluck
Lector Water in en om de stad, Hogeschool van Amsterdam
Expert urban water management, Tauw

U kunt kiezen uit twee workshops en een Thermal Walk.

Workshop Workshop Hittekaarten wat kan en moet je ermee?

Onder leiding van Liesbeth Wilschut

Hittekaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Welke kaart gebruik je voor welk doel? En welke valkuilen kun je vermijden bij de interpretatie? In deze workshop gaan we actief aan de slag met een aantal kaarten en cases.

Workshop Kiezen voor een hittebestendige inrichting.

Onder leiding van Laura Kleerekoper

Een hittebestendige inrichting, wat is dat? Tijdens deze workshop gaan we in op verschillende keuzemogelijkheden om een gebied hittebestendig in te richten. We gaan opzoek naar de antwoorden op de vragen: Hoe kun je kiezen wat voldoende is? Wat zijn de ruimtelijke consequenties van richtlijnen? En aan welke maatregelen voor hitte kun je veel andere herinrichtingsvraagstukken koppelen?

Thermal Walk

Onder leiding van Lisette Klok en Anna Solcerova (onderzoekers stedelijk klimaat, HvA)

De HvA Thermal Walk vindt plaats rondom het Marineterrein. Deelnemers gaan in twee groepen tijdens een korte wandelroute zelf meten aan verschillen in luchttemperatuur en gevoelstemperatuur. Tijdens de route gaan de deelnemers op zoek naar de koelste en warmste locaties en noteren de deelnemers hoe zij het microklimaat ervaren. De route zal gaan door dichte en open bebouwing, over versteend terrein, langs het water en door een stukje groen zodat verschillen in het microklimaat tussen verschillende typen gebieden kunnen worden gemeten en beleefd. Tijdens de thermal walk zal uitleg worden gegeven over het effect van koele inrichtingsmaatregelen (zoals schaduw, groen en water) om hittestress in de stad te beperken.

U kunt kiezen uit twee workshops en een Thermal Walk.

  • Workshop Workshop Hittekaarten wat kan en moet je ermee?

  • Workshop Kiezen voor een hittebestendige inrichting.

  • Thermal Walk

Zie workshopronde 1 voor meer informatie.

Jeroen Kluck
Lector Water in en om de stad, Hogeschool van Amsterdam

Kijk ook eens op de de Climateproof pagina van het We Make The City festival.

Gepubliceerd door  Urban Technology 9 juni 2023