Deeltijdstudent Engineering: van mbo naar hbo

Testimonial

'Ik heb een werktuigbouwkundige mbo-achtergrond. Vanaf mijn 16e werk ik al bij staalconcern Tata Steel IJmuiden. Ik ben daar als onderhoudsmonteur begonnen en heb steeds verder gestudeerd tot het hoogste mbo-niveau. Heb je de ambitie om door te groeien, dan wordt dit vanuit het bedrijf ook gestimuleerd. Een werktuigbouwkundige studie op hbo-niveau was voor mij daarom een logische volgende stap.'

‘Ik ben begonnen als echte techneut, maar ik heb altijd willen doorgroeien’

Mark Flietstra - Tweedejaars deeltijdstudent Engineering

Welke aspecten van de opleiding spreken je aan?

De vakken Energetische Systemen, Bedrijfskunde en Projectmanagement vind ik erg interessant. De opdrachten zijn op je eigen werksituatie toepasbaar. In het eerste jaar moesten we bijvoorbeeld een product ontwerpen om een bepaalde werksituatie te verbeteren. Daaromheen schreef je een bedrijfskundig plan. Het moest echt realiseerbaar kunnen zijn binnen jouw afdeling of bedrijf. Een meetspecialist draagt soms zware meetapparatuur met zich mee. Daarom ontwierp ik een trolley, die deze apparatuur ook via lastige keldertrappen naar kelders kan brengen waar regelmatig gemeten wordt. Dit soort opdrachten geven je meer inzicht in (werk)processen binnen je eigen bedrijf en het kan ook nuttige input voor het bedrijf opleveren. Ik vind ook dat je goed merkt dat de docenten uit de praktijk komen. Ze brengen veel ervaring mee. En ik ben erg te spreken over de Digitale Leer- en Werkomgeving, een platform waar je alles online kunt terugvinden.

Wat heeft de opleiding je tot dusver gebracht?

De opleiding biedt toegang tot meer functies op een hoger niveau. Na 1,5 jaar kon ik bij Tata Steel al doorgroeien naar de functie van ordermanager (een mix van account- en projectmanager). Vanuit de Hoogovens, Staalfabriek of Warmbandwalserij, krijgen we diverse orders binnen, bijvoorbeeld voor het verrichten van een geometrische meting. De ordermanager is contactpersoon naar de verschillende bedrijfsonderdelen en zorgt ervoor dat de order goed bij de meettechnicus terecht komt. Deze functie is erop gericht om de meettechnicus zoveel mogelijk op hun eigen werk (de techniek) te laten focussen.

Hoe combineer je je studie met werk en privé?

Alles staat of valt bij een goede planning. Ik werk 40 uur per week en we hebben ongeveer 20 uur per week aan studiebelasting. Soms moet je er sociale dingen voor laten. Het studeren naast mijn werk bevalt me goed. Na deze opleiding wil ik graag nog voor een master gaan.