Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Programma

Het traject duurt maximaal een jaar en bestaat uit twee onderdelen: - Het opleidingstraject van 5 maanden - Werken en leren in de praktijk 5 maanden

Het opleidingstraject 

Het programma duurt 5 maanden waarbij je op woensdagen zelf in de schoolbanken zit. Het studieprogramma bestaat uit een stevige pedagogische, vak- inhoudelijke en methodische basis. Je verwerft alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen werken in de jeugdzorg en je ontwikkelt je binnen een jaar tot startbekwaam SKJ geregistreerd jeugd en gezinsprofessional. Tijdens de eerste 5 maanden is er ook een uitgebreide werkveld oriëntatie en komt de matching met je toekomstige werkplek tot stand. De modules zijn zó opgezet dat je hetgeen wat je leert na de eerste 5 maanden in je eigen praktijk kunt toepassen.

Tijdens het hele traject word je begeleid door je studievoortgangsbegeleider. Er is elke twee weken ruimte voor een individueel gesprek. Je leert ook van je medestudenten; met hen kom je elke andere week samen voor supervisie/ intervisie.

Werken en leren in de praktijk 

Na de eerste 5 maanden ga je starten in de jeugdzorgpraktijk. Want daar pas je toe wat je tijdens je theorielessen leert en ontwikkel je jouw vaardigheden als jeugdzorgwerker. Je krijgt dan een arbeidscontract binnen de werkplek waarmee je een match hebt verkregen in de eerste 5 maanden. Je staat er natuurlijk niet alleen voor en wordt begeleid door ervaren jeugdzorgprofessionals binnen de werkplek. Gedurende deze periode heb je eens in de 2 weken op woensdag een lesdag (terugkom-onderwijs) binnen de HvA locatie.

Deelnemende werkgevers

Voor het zij-instroomtraject jeugd en gezinsprofessional zijn de volgende organisatie betrokken

Resultaat

Aan het einde van het traject volgt natuurlijk een beoordeling. Dat doen we met een bekwaamheidsassessment. Tijdens dit assessment laat je zien dat je weet hoe je methodisch en volgens de richtlijnen van het Jeugdzorgwerk een gegeven praktijksituatie aanpakt. Wanneer de beoordeling voldoende is ontvang je een certificaat waarmee je als jeugd- en gezinsprofessional kunt werken binnen de organisatie waar je bent opgeleid.