HvA Bibliotheek

ORCID & Pure

Nog niet bekend met ORCID? ORCID staat voor Open Researcher and Contributor iD en is een uniek persoonsgebonden identificatienummer om onderzoekers wereldwijd te onderscheiden.

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-ID's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

ORCID en Pure koppelen

Je kunt via Pure eenvoudig en snel een ORCID aanmaken of een bestaande ORCID koppelen aan je Pure-account.

Waarom handig?

  • Het hebben van een ORCID draagt bij aan internationale vindbaarheid. Zoals een ISBN uniek is voor elk boek, zo zijn onderzoekers vindbaar dankzij een ORCID.
  • Het gebruik van een ORCID maakt het importeren vanuit databases naar Pure makkelijker. Een onderzoeker kan in Pure bijvoorbeeld bij het importeren van artikelen uit Scopus zoeken op basis van zijn / haar ORCID zoals die in Pure staat vermeld. Je hoeft dan niet meer je ORCID in te typen tijdens het zoeken.
  • Een ORCID is bovendien handig voor Automated search in Pure. Via Automated search is het mogelijk in één of meer online databases naar wetenschappelijke publicaties op basis van de ingevulde ORCID in jouw Pure-profiel.
Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 9 november 2020