HvA Bibliotheek

ORCID & Pure

Koppel je ORCID eenvoudig en snel aan je Pure-account. Op deze manier wordt jouw ORCID-pagina automatisch gevuld met je onderzoeksresultaten in Pure.

Nog niet bekend met ORCID? ORCID staat voor Open Researcher and Contributor iD en is een uniek persoonsgebonden identificatienummer om onderzoekers te onderscheiden.

Pure en ORCID koppelen

Doorloop de vijf stappen om jouw ORCID te koppelen en gebruik te maken van de exportfunctie van Pure naar ORCID.

NB. Als jouw ORCID reeds in Pure staat, maar je tot op heden geen toestemming hebt gegeven voor de exportfunctionaliteit om jouw ORCID-pagina automatisch bij te laten werken met jouw onderzoeksoutput in Pure, klik dan in je Pure-profiel op Authorise export of content to ORCID en doorloop de verdere stappen.

  1. Log in op Pure . Klik op je Personal overview-pagina op Edit profile.
  2. Klik op de link Create or Connect your ORCID iD.
  3. Vul de benodigde gegevens in en druk op Register.
  4. Pure vraagt vervolgens toestemming om toegang te hebben tot jouw ORCID. Deze toestemming is nodig om gebruik te kunnen maken van de exportkoppeling van Pure naar ORCID.
  5. Druk onderaan het Pure-scherm op Save. Je hebt nu een ORCID en deze staat in Pure geregistreerd.

Waarom handig?

Automatisch zoeken in Pure

Een ORCID is handig voor Automatisch zoeken in Pure. Via Automatisch zoeken zoekt Pure namelijk in één of meer online databases naar wetenschappelijke publicaties op basis van de ORCID in jouw Pure-profiel.

Exportfunctionaliteit Pure naar ORCID

Daarnaast is het in Pure mogelijk gebruik te maken van de zogenoemde exportfunctionaliteit van Pure naar ORCID. Deze exportfunctionaliteit gaat pas lopen nadat jij als onderzoeker toestemming hebt gegeven. Lees de veelgestelde vragen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Met deze exportkoppeling is het mogelijk om jouw ORCID-profiel automatisch te laten bijwerken met informatie uit Pure. Denk hierbij aan:

  • Research output die op Public staat in Pure vanaf de status Entry in progress t/m Validated.
  • Affiliation van onderzoeker in Pure. Let op: alleen actieve affiliations worden doorgegeven, former affiliations niet.
  • De volgende drie identifiers in Pure-profile: Scopus-ID, ISNI, Researcher ID (ORCID).

Deze functie dien je in Pure te activeren. Je moet toestemming geven. Zie daarvoor de stappen bij Pure en ORCID koppelen.

Eén keer per dag wordt er automatisch gesynchroniseerd. Desgewenst kan jij ook zelf op Export in jouw Pure-profiel klikken om de export onmiddellijk tot stand te brengen.

Wijzigingen in een Pure-record, bijvoorbeeld een wijziging in titel van een publicatie, affiliatie en ID, komen door naar ORCID. Mocht een publicatie, affiliatie of ID worden verwijderd in Pure, dan verdwijnen deze ook uit het ORCID-profiel.

Klik in jouw ORCID-profiel op het rode slotje (‘only me’) bij de publicatie of bij Employment om de zichtbaarheid aan te passen.

Stel dat er drie actieve aanstellingen in jouw Pure-profiel staan en dat je er maar één getoond wilt hebben in het veld Employment op jouw ORCID-profiel. Dan dien je met het rode slotje in het veld Employment in jouw ORCID-profiel er twee dicht te zetten in jouw ORCID-profiel.

Het verwijderen van een publicatie of employment-informatie in jouw ORCID-profiel heeft geen zin. Dan verschijnt die informatie (vanwege dagelijkse updatemechanisme van Pure naar ORCID) namelijk de volgende dag uit Pure opnieuw in het ORCID-profiel. Maak in plaats daarvan dus gebruik van het bovengenoemde rode slotje (‘only me’) in jouw ORCID-profiel.

NB. De publicatierecords in Pure dienen te allen tijde op status Public te blijven staan in Pure. Dit is noodzakelijk voor het verschijnen van de records op andere websites zoals op de HvA-medewerkerspagina’s, de HvA Research Database en Publinova. Dus indien je Pure-publicaties niet getoond wil hebben in jouw ORCID-profiel, zet ze dan op onzichtbaar met behulp van het rode slotje (‘only me’) in jouw ORCID-profiel.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 14 november 2023