HvA Bibliotheek

Lenen en verlengen

Bij de Bibliotheek kun je van alles lenen: van boeken tot dvd’s. Lees alles over lenen en verlengen bij de Bibliotheek.

Lenen & verlengen

HvA-studenten en –medewerkers hebben een geldige HvA-pas nodig om te lenen bij de HvA Bibliotheek. Anderen hebben een geldige lenerspas nodig. Met een geldige pas kun je materialen uit de HvA-collecties inzien of lenen. Ook is het mogelijk om materialen aan te vragen uit de UvA-collecties.

Je kunt maximaal 50 materialen tegelijkertijd lenen. Voor UvA-medewerkers geldt een maximum van 100. De leentermijn kan per boek verschillen:

 • 28 dagen is de standaard uitleentermijn.
 • Zeven dagen geldt voor veelgevraagde boeken.
 • Zelfde dag retour geldt voor tijdschriften en kwetsbaar/bijzonder materiaal (alleen ter inzage).

Wanneer je materialen bij de Bibliotheek leent, heb je als lener de verplichting om:

 • elk item voor de vervaldatum terug te bezorgen;
 • het geleende niet uit te lenen aan anderen of mee te nemen naar het buitenland;
 • schadevergoeding en eventueel aanvullende kosten te betalen in geval van verlies of beschadiging van het geleende of geraadpleegde item.

Actuele en belangrijke titels voor onderwijs en onderzoek vind je in open opstelling op de verschillende bibliotheeklocaties. Je kunt ze daar zelf uit de kast halen en lenen aan de balie of via de automaat. Ook kun je de meeste boeken aanvragen en laten bezorgen op een van de locaties Corry Tendeloohuis, Dr. Meurerhuis, Kohnstammhuis en Nicolaes Tulphuis & Tania Leonhuis.

Via CatalogusPlus kun je materialen aanvragen uit onze fysieke collecties in open opstelling en het Boekendepot (IWO), waar het grootste deel van onze fysieke collecties zich bevindt. Afhalen kan bij een bibliotheeklocatie naar keuze.

 1. Log in op CatalogusPlus rechtsboven met je UvAnetID of je lenerspasnummer. Let op: Nieuwe externe leners dienen bij de eerste keer inloggen een wachtwoord aan te maken via de Reset password-optie.
 2. Vraag het gewenste materiaal aan via de Request-knop.
 3. Kies de locatie waar je het materiaal wenst op te halen.
 4. Zodra het materiaal voor je klaarligt, ontvang je een afhaalbericht. Het materiaal blijft zeven dagen voor je liggen.
 5. Bij het ophalen van het materiaal leen je het aan jezelf uit via de lendomaat of het wordt aan de balie aan je uitgeleend. Materiaal dat kwetsbaar is, mag alleen ter plekke worden ingezien. Dit materiaal is te herkennen aan de aanduiding '1 day loan' in de catalogus én aan een duidelijke inzagestrook in het materiaal.
 6. Aangevraagde materialen worden meestal binnen 1-2 werkdagen geleverd. In weekenden en op feestdagen vindt er geen levering plaats.

Niet bij de HvA te leen?

Als de HvA Bibliotheek door jou gezocht matieraal niet heeft, kun je dat uit een andere bibliotheek naar Amsterdam laten komen. Lees alles over lenen uit een andere bibliotheek.

Aangevraagd materiaal ligt in principe binnen ongeveer een etmaal voor je klaar. Bij aanvragen na 15 uur op vrijdag en in het weekend vindt levering plaats op maandag vóór 15 uur. In geval van feestdagen wordt de aanvraag geleverd op de eerstvolgende dag waarop de desbetreffende bibliotheek open is. Je ontvangt een e-mail zodra de aangevraagde publicaties voor je klaar liggen. Je kunt ze tot zeven dagen daarna ophalen. Bekijk de openingstijden per locatie.

Reserveren

Als een boek is uitgeleend, kun je het reserveren. Je kunt via de knop My account in CatalogusPlus je leenoverzicht oproepen en kijken of een gereserveerde publicatie al voor jou beschikbaar is.

Inzien

Naslagwerken en tijdschriften worden in de regel niet uitgeleend en kunnen alleen in de bibliotheek zelf worden ingezien. Van sommige (boekenlijst)boeken bestaat ook een inkijkexemplaar, voorzien van een oranje sticker met de letters WNU = Wordt Niet Uitgeleend. Deze mogen alleen in de bibliotheek geraadpleegd worden.

Materiaal met een uitleentermijn van 7 of 28 dagen en IBL-boeken worden automatisch verlengd, tenzij:

 • een andere lener het materiaal heeft aangevraagd;
 • of de maximale leentermijn is bereikt.

Via e-mail ontvang je bericht als een andere lener het boek gereserveerd heeft of wanneer de maximale leentermijn is bereikt.

Maximale uitleentermijnen

7 dagen items 6 weken
28 dagen items 6 maanden
Materiaal geleend uit andere bibliotheek (IBL-boeken) 4 maanden
Zelfde dag retour (alleen ter inzage) 1 dags lening
Toch langer nodig? Meld je bij de bibliotheekbalie.

In je account in CatalogusPlus vind je een overzicht van al je aangevraagde en geleende materialen. Verder ontvang je drie keer per jaar een overzicht van al je uitstaande leningen per mail.

.

Inleveren, herinneringsmails en blokkade

Materiaal dat je leent bij een HvA- of UvA-bibliotheeklocatie kun je bij iedere HvA- of UvA-bibliotheeklocatie inleveren.

Op de locaties Wibauthuis en Kohnstammhuis is er ook de mogelijkheid om je materialen in te leveren via een dropbox. Tijdens openingstijden van deze twee locaties kun je alle HvA-boeken via de dropboxen retourneren, dus ook buiten de bibliotheekopenstellingsuren. Een collegekaart is voor deze manier van inleveren niet nodig.

Kort voor het aflopen van de leentermijn ontvang je een herinnering per e-mail om het geleende materiaal tijdig in te leveren. Zodra de leentermijn is verstreken, sturen wij je herinneringsmails. Check geregeld je mailbox (en spamfolder) die gekoppeld is aan je account.

 • Herinnering 1 (dag na de vervaldatum)
 • Herinnering 2 (dag 4)
 • Herinnering 3 (dag 11): blokkade van je account gaat in. Je kunt geen materiaal meer aanvragen, lenen en verlengen. Deblokkeren kan alleen aan een bibliotheekbalie en wanneer je het geleende materiaal inlevert.
 • Herinnering 4 – de laatste (dag 18): je account blijft geblokkeerd en je ontvangt binnenkort een rekening.

Uiterlijk twee weken na de laatste (4e) herinnering ontvang je een rekening voor vervangingskosten en administratiekosten. De administratiekosten bedragen €15 per rekening.

Als je het materiaal inlevert, vervallen eventuele vervangingskosten, maar je moet nog wel de administratiekosten betalen. De rekening kun je alleen met pin of via het tegoed op je pas betalen bij elke bibliotheekbalie.

Betaal je niet? Dan schakelen we een incassobureau in.

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op.

.

Verloren of beschadigd materiaal

Ben je een geleend boek of ander materiaal kwijt of is het beschadigd? Laat het zo snel mogelijk weten via het contactformulier van de Bibliotheek. Geef in het formulier duidelijk aan om welk boek het gaat.Je ontvangt van een factuur voor de vervangingskosten van het materiaal. Zodra de factuur voldaan is, wordt het materiaal uit je account gehaald.

Student leent een boek
Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 4 december 2023