Zoeken in de bibliotheek

Of je nu een (beleids)notitie, een essay of je eindscriptie schrijft, je hebt betrouwbare informatie nodig. Bekijk de video's en tips van de Bibliotheek.

Databanken en Tijdschriften

De Bibliotheek is geabonneerd op vele verschillende externe databanken. Ga naar de lijst met databanken voor meer uitgebreide zoekopdrachten en filter vervolgens op vakgebied of type databank.

Houd er rekening mee dat er voorwaarden verbonden zijn aan het gebruik van de HvA Databanken.

Trial databanken

De Bibliotheek biedt toegang tot diverse databanken, passend bij jouw opleiding. Daarnaast bieden we in bepaalde periodes trials op databanken. Ga naar de lijst met actuele databanktrials.

Tijdschriften

Ben je op zoek naar een specifiek tijdschrift of wil je weten welke tijdschriften er zijn over een bepaald onderwerp? Dan kun je Journal Search gebruiken. Vervolgens kun je door de verschillende jaargangen bladeren of kun verder zoeken naar binnen het tijdschrift.

Toegang buiten de HvA

De Bibliotheek van de HvA heeft tientallen abonnementen op databanken en digitale tijdschriften. In alle HvA-gebouwen heb je hier zonder aanmelden toegang toe. Maar wat je als HvA-medewerker of student thuis of buiten het HvA-netwerk bent?

Er zijn twee mogelijkheden:

Optie 1:

Zodra je in een databank uit de A-Z lijst op de bibliotheekwebsite klikt, verschijnt er een aanmeldscherm waar je kunt inloggen met je HvA-ID. Nadat je bent aangemeld, heb je toegang tot alle databanken en e-tijdschriften.

Optie 2:

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van apps.hva.nl. Deze optie heeft een aantal voordelen.

Apps.hva.nl is de ‘virtuele’ werkomgeving van de HvA. Via apps.hva.nl kun je vanaf je eigen computer of andere devices de software gebruiken die op de HvA-computer staan. Op deze manier kun je veilig en gemakkelijk de databanken van de bibliotheek gebruiken, en links ernaartoe, bijvoorbeeld vanuit Google Scholar. Heb je bestanden opgeslagen op een HvA-computer? Dan kun je via apps.hva.nl alsnog bij je bestanden.

Handleidingen voor apps.hva.nl

Wil je apps.hva.nl gebruiken? Download dan eenmalig het programma Citrix Receiver op jouw eigen apparaat. Volg hiervoor de stappen in de handleiding.

Ga naar de handleiding in de A-Z lijst

HET AANMELDEN BUITEN DE HVA LUKT NIET. WAT IS ER AAN DE HAND?

Soms lukt het niet om vanaf een thuiswerkplek, een bedrijf of stage-instelling toegang te krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

• Het is een databank of e-journal die niet wordt aangeboden door de HvA.
    Alleen de titels vanuit de lijsten databanken en digitale tijdschriften zijn toegankelijk met een HvA-ID.
  • Controleer de instellingen van je browser. De optie "cookies accepteren" moet geactiveerd zijn. Privacy moet op 'Medium' staan.
  • Je maakt gebruikt van een firewall.
    Je hebt zelf een firewall ingesteld of het bedrijf of instelling waar je pc staat gebruikt een firewall. Bij het instellen van je firewallsoftware is het van belang dat je poorten 2048 en 2443 openzet.
  • Je beschikt niet over een geldige HvA-ID en/of wachtwoord.
    Controleer je HvA-ID en wachtwoord door bijvoorbeeld HvA-webmail te openen. Lukt dat nog niet, wend je dan tot een servicepunt op een van de HvA locaties of bel 020-5951400.
  • Probeer het met een andere browser.

Mocht je hierna nog problemen ondervinden, neem dan contact op via Vraag het de Bibliotheek.

CatalogusPlus

De Bibliotheek heeft een grote collectie boeken, e-books, (digitale) tijdschriften en databanken, speciaal geselecteerd voor de HvA. Start je zoektocht met een zoekopdracht in de catalogus van de Bibliotheek .

Via CatalogusPlus kun je zoeken in de collecties van de Bibliotheek UvA/HvA. CatalogusPlus is vrij toegankelijk en doorzoekt het bezit van de Bibliotheek, elektronisch beschikbare publicaties, online tijdschriften en een deel van de externe databases waarop de bibliotheek is geabonneerd.

Door in te loggen in CatalogusPlus kun je items aanvragen, je bibliotheekaccount controleren, titelbeschrijvingen en zoekopdrachten permanent opslaan en buiten de campus toegang krijgen tot de volledige teksten van publicaties.

Eenvoudig zoeken (Basic Search)

Eenvoudig zoeken is een zogenoemde one stop search van de HvA-bibliotheekcollecties, fysiek én online. Ontdek wat de selectiemogelijkheden van de zoekbalk betekenen:

• Alle: alle publicaties en materialen behandeld.
  • HvA e-artikelen+: online artikelen, tijdschriften, databases en andere online inhoud, inclusief open access publicaties.
  • HvA/UvA boeken+: boeken, tijdschriften en andere fysieke inhoud, e-books en online tijdschriften in de collecties van de HvA-/UvA-bibliotheek.

Gebruik de Advanced search om je zoekopdrachten vooraf te beperken tot specifieke zoekvelden, materiaalsoorten en publicatiedata.

Waar kan ik hulp krijgen?

• Klik in CatalogusPlus op het vraagteken voor snelle zoektips.
  • Klik in CatalogusPlus op de Help-knop voor uitgebreidere informatie over het zoeken in de catalogus.
  • Kom je er toch niet uit? Geen zorgen en vraag het de Bibliotheek.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 15 september 2020