HvA Bibliotheek

Pure - Open access publiceren

Open access  is het zonder belemmering toegankelijk maken van een publicatie.

Als je een tijdschrift selecteert, wordt in veel gevallen onder RoMEO color informatie getoond over publiceerbaarheid in open access. Ook regels die de uitgever stelt rond open access, bijvoorbeeld embargoperiodes, zijn hier te vinden.

Pure kan publicaties open access beschikbaar maken. Ze zijn dan voor iedereen zonder drempels te raadplegen in de HvA Research Database , HvA-website, HBO Kennisbank en vindbaar via Google (Scholar).*

Gebruik de knop Electronic version(s), and related files and links om:

  • de uitgevers-pdf te uploaden voor verificatie;
  • deze open access te publiceren als dat auteursrechtelijk is toegestaan (kies voor ‘open’).
  • Zo niet: kies voor ‘closed’ of ‘embargoed’. In dit geval kun je zichtbaarheid en toegankelijkheid van de publicatie vergroten door, indien dat auteursrechtelijk wel is toegestaan, de post- of pre-print (eventueel na een kort embargo) ‘open’ of ‘embargoed’ te uploaden. De post-print is de laatste goedgekeurde manuscriptversie van het artikel of boek na de peer review.
  • de DOI of link naar de publicatie op het web toe te voegen voor verificatie. Is er geen DOI beschikbaar, plaats dan de link naar de publicatie bij de uitgever. Geïnteresseerden kunnen dan eenvoudig (eventueel tegen betaling) de originele versie vinden. De Bibliotheek gebruikt de link om de bibliografische gegevens te verifiëren.

* Meer informatie over in welke workflowstap records zichtbaar worden op de genoemde websites.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 27 september 2022