HvA Bibliotheek

Zichtbaarheid van onderzoek

Het visualiseren van de doorwerking van onderzoek

Om de kwaliteit van onderzoek te waarborgen zijn onderzoekers aan Hogescholen verplicht om bij de periodieke beoordelingen, maar ook bij het aanvragen van subsidies, aan te kunnen tonen wat de impact van hun (beoogde) onderzoek is. Met impact wordt hier bedoeld: de doorwerking van onderzoek op 1) onderwijs en professionalisering, 2) de (beroeps)praktijk en de samenleving en 3) kennisdeling- en ontwikkeling.

De gangbare manier om doorwerking op kennisdeling en -ontwikkeling zichtbaar te maken, is via bibliometrische gegevens. Dit zijn het aantal publicaties, het aantal citaties van een publicatie, het Journal Impact factor, etc. Een andere manier om een indicatie te geven van mogelijke doorwerking op peers en andere belangstellenden is niet met traditionele indicatoren zoals het aantal citaties, maar met behulp van alternatieve metriek, ook wel altmetrics genoemd. Deze alternatieve wijze van meten geeft weer hoe vaak, waar en wanneer publicaties (zoals een artikel, rapport, dataset) genoemd worden in een nieuwsbijdrage of beleidsdocument, op blogs, Twitter, Facebook, Wikipedia, etc. Alternatieve metriek toont het aantal van deze vermeldingen.

Altmetric Explorer

De bibliotheek biedt sinds kort een tool die de alternatieve metriek van publicaties (artikel, dataset, hoofdstuk van een boek, rapport, etc.) in kaart brengt: de Altmetric Explorer van Altmetric.com. De Altmetric Explorer geeft naast de aantallen van vermeldingen ook precies aan wie er wat gezegd heeft over de publicatie. De Altmetric Explorer is gekoppeld aan de Pure database : al je geverifieerde publicaties worden automatisch opgehaald in de Explorer.

Toegang

  • Ga naar de website van Altmetric en log in met je HvA-ID.
  • De Altmetric Explorer is ook toegankelijk buiten het HvA-domein.

Tips

  1. Zorg ervoor dat al je publicaties zich in het PURE CRIS-systeem bevinden: zo blijft je dashboard up-to-date.
  2. Gebruik je social media? Gebruik altijd de DOI voor artikelen of het ISBN voor boeken: dit zorgt ervoor dat je onderzoek kan worden gevolgd door de Altmetric Explorer.
  3. Open Access publicaties zijn ook toegankelijk voor niet-academische lezers: dit stimuleert publieke betrokkenheid.

Ondersteuning Altmetric Explorer

  • Zie voor meer informatie de ondersteuningspagina (In Engels) van Altmetric Explorer . Ben je ingelogd in het systeem? Dan kun je gebruikmaken van het vraagteken linksonder in het scherm.
  • Kom je er na het raadplegen van de ondersteuningspagina toch niet uit? Neem dan contact op met de Bibliotheek, via Hanneke van der Veen.
Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 19 april 2022