HvA Bibliotheek

Zichtbaarheid van onderzoek

Om de impact van je onderzoek te vergroten is het essentieel dat jouw onderzoeksresultaten goed zichtbaar en vindbaar zijn, indien mogelijk open toegankelijk (open access). De daadwerkelijke impact van je onderzoek kan worden gevisualiseerd met traditionele bibliometrische gegevens, zoals het aantal citaties, maar ook met alternatieve metriek (altmetrics).

Als onderzoeker (lector of docent-onderzoeker) aan de HvA word je geacht al je onderzoeksresultaten te registreren in Pure.Vanuit Pure wordt je onderzoek automatisch gepubliceerd op onderstaande platforms:

  • HvA Research Database: de onderzoekdatabase van de HvA toont profielen en onderzoeksresultaten van HvA onderzoekers. Veel publicaties zijn full text en vrij toegankelijk voor iedereen. De database biedt ook een uitgebreid inzicht in de netwerken van onderzoekers en kenniscentra, lectoraten en CoE’s.
  • Publinova: het landelijke platform voor het zichtbaar en vindbaar maken van praktijkgericht onderzoek. Als onderzoeker deel je op Publinova je onderzoeksresultaten en expertise met onderzoekers van de HvA en andere Nederlandse hogescholen, professionals en beleidsmakers uit het werkveld, journalisten en een breder publiek. De netwerkfunctie en open toegang tot de kennisproducten maakt de uitwisseling tussen onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij een stuk eenvoudiger.
  • HBO Kennisbank: een databank waar scripties, onderzoeksrapporten, papers en andere kennisproducten van hogescholen in Nederland worden verzameld en toegankelijk gemaakt. De focus ligt op het verspreiden van praktijkgerichte kennis en het verbinden van onderwijs, onderzoek, en de praktijk.

Onderzoekers kunnen zelf hun informatie op het platform openresearch.amsterdam publiceren. Dit platform is door de gemeente Amsterdam opgezet om onderzoek, kennis en innovatie over Amsterdam en de metropoolregio te verzamelen en te delen en samenwerking in onderzoeksprojecten te bevorderen. Het is voornamelijk gericht op ambtenaren en onderzoekers die werkzaam zijn bij Amsterdamse kennisinstellingen.

Om de kwaliteit van onderzoek te waarborgen zijn onderzoekers aan hogescholen verplicht om bij de periodieke beoordelingen, maar ook bij het aanvragen van subsidies, aan te kunnen tonen wat de impact van hun (beoogde) onderzoek is. Met impact wordt hier bedoeld: de doorwerking van onderzoek op 1) onderwijs en professionalisering, 2) de (beroeps)praktijk en de samenleving en 3) kennisdeling- en ontwikkeling.

De gangbare manier om doorwerking op kennisdeling en -ontwikkeling zichtbaar te maken, is via bibliometrische gegevens. Dit zijn het aantal publicaties, het aantal citaties van een publicatie, het Journal Impact factor, etc. Een andere manier om een indicatie te geven van mogelijke doorwerking op peers en andere belangstellenden is niet met traditionele indicatoren zoals het aantal citaties, maar met behulp van alternatieve metriek, ook wel altmetrics genoemd. Deze alternatieve wijze van meten geeft weer hoe vaak, waar en wanneer publicaties (zoals een artikel, rapport, dataset) genoemd worden in een nieuwsbijdrage of beleidsdocument, op blogs, Twitter, Facebook, Wikipedia, etc. Alternatieve metriek toont het aantal van deze vermeldingen.

Altmetric Explorer

De Bibliotheek biedt een tool die de alternatieve metriek van publicaties (artikel, dataset, hoofdstuk van een boek, rapport, etc.) in kaart brengt: de Altmetric Explorer van Altmetric.com. Zie voor meer informatie de ondersteuningspagina (In Engels) van Altmetric Explorer . De Altmetric Explorer geeft naast het aantal vermeldingen ook precies aan welke bron wat genoemd heeft over een publicatie. De Altmetric Explorer is gekoppeld aan Pure : al je geverifieerde publicaties worden automatisch opgehaald in de Explorer.

Toegang

  • Ga naar de website van Altmetric en log in met je HvA-ID.
  • De Altmetric Explorer is ook toegankelijk buiten het HvA-domein.

TIP

Gebruik je social media? Gebruik altijd de DOI voor artikelen of het ISBN voor boeken: dit zorgt ervoor dat je onderzoek kan worden gevolgd door de Altmetric Explorer.

ORCID - ID VOOR ONDERZOEKERS

ORCID staat voor Open Researcher en Contributor iD. Het is een unieke persoonsgebonden identificatie om onderzoekers te onderscheiden. Wat een ISBN voor boeken is en een DOI voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers.

Hoe registreer, activeer en koppel je je account?

Ga naar de website van ORCID, registreer, activeer en koppel je account in 3 eenvoudige stappen, en je bent klaar voor het gebruik van je ORCID-iD. Ga naar de website van ORCID of bekijk de video

Waarom ORCID?

ORCID biedt een unieke en persistente identifier voor onderzoekers en wetenschappers. Het verbindt onderzoekers gedurende hun hele loopbaan met hun onderzoeksactiviteiten.

ORCID onderscheidt onderzoekers met een gemeenschappelijke naam of publicaties onder meerdere aliassen (bijvoorbeeld Nederlandse voorvoegsels, getrouwde / meisjesnaam). Daarom biedt het de middelen om op betrouwbare wijze onderzoekers te identificeren, ongeacht de naam, de gelijksoortigheid van de naam en de discipline. Een ORCID-profiel kan de instellingen vermelden waaraan onderzoekers hebben gewerkt, de financiering die ze hebben ontvangen, de publicaties die ze hebben geschreven en de details van eventuele peer reviews die ze hebben verstrekt.

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-iD's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

Belangrijkste voordelen van ORCID

  • Het vermijdt naamsverwarring en verbetert de vindbaarheid.
  • Het vergemakkelijkt de inzending van manuscript- en subsidieaanvragen. Voer gegevens nog maar één keer in en gebruik ze keer op keer.
  • Het maakt eenvoudige synchronisatie mogelijk met verschillende databases (Scopus, Pure, Researcher ID, PubMed, LinkedIn, ResearchGate, Academia, Google Scholar, etc.). Houd al je werk op één plek.
  • Het koppelt gevalideerde informatie over jouw onderzoek en professionele activiteiten.
  • Het helpt om bestaand werk uit bestaande databases te verbinden, zodat de auteur al zijn / haar werk op één plek heeft.
  • Het voorkomt overtollige invoer van biografische en bibliografische gegevens in meerdere systemen.
  • Het verbetert de transparantie en privacy: je bepaalt zelf wat aan jouw profiel wordt toegevoegd en wat zichtbaar is voor de buitenwereld.

Waarom Gerben ter Riet ORCID gebruikt

"Ik houd mijn CV bij in ORCID. Ik heb bijvoorbeeld toegevoegd dat ik in een werkgroep zit van de Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA). Ik koos ervoor dat de hele wereld dit mag zien, maar andere keuzes zijn mogelijk (trusted parties, only me). Ik log makkelijk in met mijn ORCID op open science framework (osf.io) en gebruik als (co)auteur ORCID bij het indienen van manuscripten. Mensen die mij googelen en op mijn ORCID terecht komen, zien snel wat ik doe en heb gedaan in mijn werkende leven. In mijn LinkedIn-account staat mijn ORCID-link evenals op mijn persoonlijke pagina op de HvA-website en in mijn emailhandtekening. Met 1 muisklik ben ik vanuit ORCID op Scopus en geniet van de fantastische metrics die horen bij een carrière van 36 jaar in de wetenschap." - Gerben ter Riet

Overige informatie

Heb je vragen over het registreren of publiceren van je onderzoek, of het visualiseren van onderzoeksimpact? Neem contact op met de Bibliotheek.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 24 april 2024