Centre of Expertise Urban Vitality

App ’n Eiwit - leefstijlinterventie met eiwit en e-health voor gezond ouder worden

Project

Veel oudere volwassenen eten en drinken onvoldoende eiwitten voor een optimaal spierbehoud. Het innemen van voldoende hoogwaardig eiwitten houd je spieren sterk en stimuleert de positieve effecten van bewegen en sporten. Een actieve leefstijl met voldoende eiwitinname en beweging speelt daarnaast een belangrijke rol in gezond en vitaal ouder worden en het voorkomen van (chronische) aandoeningen en ziektes. Dit project richt zich op het bevorderen van de dagelijkse eiwitinname bij oudere volwassenen met behulp van een gepersonaliseerde e-health leefstijlapplicatie. In dit project werken het RadboudUMC en de HvA samen om de dagelijkse eiwitinname bij oudere volwassenen met behulp van een gepersonaliseerde e-health leefstijlapplicatie te bevorderen.

Het doel van dit project is het verbeteren van de dagelijkse eiwitinname bij actieve en inactieve oudere volwassenen voor het bevorderen van spierbehoud. De leefstijlinterventie richt zich op verbeterde eiwitinname via makkelijk verkrijgbare eiwitrijke producten, ondersteunt door een gepersonaliseerde e-health applicatie.

Sjors Verlaan, onderzoeker:

We richten ons met dit project op het ontwikkelen van tools en handvatten voor ouderen zodat zij hun voeding kunnen aanpassen om zo lang mogelijk actief en gezond te blijven.

Methode

Onderzoekers van het RadboudUMC en de HvA zetten een door hen ontwikkelde e-health leefstijlinterventie (een app) in die de inname van eiwitrijke voedingsproducten stimuleert en een gepersonaliseerd beweegadvies geeft. De app genereert uitkomsten over manieren waarop we consumenten het beste kunnen stimuleren om weloverwogen voedselkeuzes te maken en langdurige gedragsveranderingen te realiseren. Het projectteam onderzoekt de aanpak en effecten van de interventie bij zowel actieve als inactieve groepen met variatie in sociaal-economische status. Dit geeft inzicht in de verschillen in effectiviteit van de interventie onder groepen ouderen.

Verwachte resultaten-producten

  • Inzichten in de huidige eiwitinname en fysieke activiteit onder een breed cohort aan ouderen; met daarmee de associatie tussen eiwitinname en verscheidene karakteristieken. Denk aan subgroepen zoals actief versus inactief, hoge SES versus lage SES.
  • Een op de wensen en behoeften afgestemde e-health applicatie gericht op het realiseren van voldoende eiwitinname binnen een actieve leefstijl.
  • Inzichten in de effectiviteit van een door e-health ondersteunde gepersonaliseerde leefstijlinterventie voor het behalen van voldoende eiwitinname. Dit zorgt op korte en lange termijn voor het behoud van gezonde spieren tijdens het ouder worden bij verschillende groepen ouderen.

Maatschappelijke impact

Dit project richt zicht op het genereren van inzichten over hoe ouderen een juiste eiwitinname bereiken. Het projectteam zet e-health in om de werkdruk van zorgprofessionals niet verder op te laten lopen. Gezonde voeding met de juiste eiwitten in combinatie met voldoende beweging draagt bij aan een actieve leefstijl tijdens gezond ouder worden.

Bijdrage onderwijs en onderzoek

Onderzoekers willen meer wetenschappelijk bewijs creëren voor het belang van e-health voor preventie. Het projectteam betrekt studenten vanuit verschillende onderwijsinstellingen bij het onderzoek.

Externe partners

  • FrieslandCampina
  • Radboudumc
  • Vivica B.V.
Gepubliceerd door  Urban Vitality 12 oktober 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2023
Einddatum 01 sep 2027