Voorjaarslezing: GEZAMENLIJKE WIJSHEID!

17 april 2024

Evenement

Hoe geef je de burger een stem bij complexe maatschappelijke vraagstukken?

Beeld: HvA Beeldbank

Lokale en landelijke overheden vragen regelmatig om advies van burgers bij complexe maatschappelijke vraagstukken, waar de politiek zelf geen antwoord op heeft. Dit kan variëren van veranderingen in de zorg tot afvalproblematiek.
Hoe krijgt dit in de dagelijkse praktijk vorm? Komt de diversiteit aan stemmen in de samenleving daarmee tot zijn recht?
Wat zijn ervaringen tot nu toe met de verschillende vormen waarin bewoners meedenken en meedoen bij het nemen van besluiten die hen direct raken? En hoe vindt de vertaling van aanbevelingen naar concrete uitvoering plaats?

We zijn verheugd dat Lea Bouwmeester en Gertjan de Groot hun brede ervaring op dit vlak met ons willen delen en nodigen je van harte uit voor onze lezing op 17 april a.s.

Lea Bouwmeester


Lea's drijfveer is mensen een stem geven die niet de sterkste positie hebben.

Ze werkte als sociaal raadsvrouw, was 10 jaar Tweede Kamerlid, directeur van de Diabetes Federatie en heeft verschillende landelijke samenwerkingsverbanden rondom gezondheid, digitalisering en inclusie opgezet. Nu heeft ze haar eigen Buro de Bouwmeester.

Lea focust op collectieve denkprocessen waar gezocht wordt naar nieuwe vormen van duurzame samenwerking tussen de burger, overheid, en private partijen. Als nevenfuncties bekleedt ze toezichthoudende functies in de zorg; geeft les aan Nyenrode over strategische samenwerking.

Wil je je in het thema Gezamenlijke wijsheid verdiepen?

Lea tipt:

Gertjan de Groot

Gertjan werkt als projectleider en onderzoeker bij het Lectoraat Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken van de HvA. Daarnaast is hij als docent Publiek management en afstudeerbegeleider verbonden aan de Master Urban Management. Gertjan is gefascineerd door de werkpraktijken van publieke professionals die met succes professionals uit verschillende fysieke, sociale, economische en bestuurlijke domeinen laten samenwerken aan domein overstijgende vraagstukken, zoals leefbaarheid, duurzaamheid, mobiliteit of veiligheid.

Meer weten?

Lees Gertjan's blogs op Kennisknooppunt Participatie over 'Duurzame Burgerberaden' en over het lopende onderzoek 'Duurzame Burgerberaden: hoe ontwerp en organiseer je ze?'

Voorjaarslezing 2024

Locatie

Kohnstammhuis (KSH)
Wibautstraat 2 - 4
1091 GM Amsterdam
Tel: 020 599 5555
Routebeschrijving
Plan mijn OV

Programma

16.00 - 16.30 uur Ontvangst
16.30 - 17.45 uur Lea Bouwmeester en Gertjan de Groot: 'Gezamenlijke Wijsheid!'
17.45 - 19.00 uur Napraten met hapje en drankje

Gepubliceerd door  HvA United 21 maart 2024

Datum

Startdatum 17 apr

Tijd

14:00 - 19:00 uur