Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Associate degrees, bachelors en masters

Om de waarde van je hbo-diploma internationaal te kunnen vergelijken, geldt binnen het hoger onderwijs in de landen van de Europese Unie de bachelor-masterstructuur (bamastructuur) en een gelijkvormig studiepuntenstelsel.

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding waarna je een Associate degree diploma ontvangt. Je kunt na je Ad door voor een bachelor diploma. Na een vierjarige opleiding aan de hogeschool ontvang je een hbo-bachelordiploma. Aan de universiteit ontvang je na de driejarige bachelorfase een wo-bachelor. Met beide bachelordiploma's kun je doorstromen naar een hbo- of een wo-masteropleiding, van 1 of 2 jaar. 

Verschil hbo- en wo-bachelor

Er is een belangrijk verschil tussen de diploma's. Universitaire opleidingen zijn meer gericht op onderzoek en wetenschap. De inhoud van een hbo-bacheloropleiding is dus anders dan een universitaire bacheloropleiding. Mensen met een hbo-bachelor op zak moeten vaak extra onderwijs volgen om toegelaten te worden tot een universitaire masterstudie. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben afspraken gemaakt om die toelating goed te regelen.

Bekijk ook: wat is het verschil tussen een mbo, hbo en een wo opleiding?

Afgestudeerden aan de universiteit krijgen de titel BA (Bachelor of Arts) of BSc (Bachelor of Science).

Bij afstuderen aan een hogeschool wordt de graad Bachelor aan je toegekend. Je mag dan de B. achter je naam plaatsen. Eventueel kun je de toevoeging van het vakgebied of beroepenveld vermelden. In plaats van de graad Bachelor mag je ook de titel baccalaureus voeren en bc. vóór je naam zetten. Sinds 2014 zijn de titels BA (Bachelor of Arts) en BSc (Bachelor of Science) ook opengesteld voor een beperkt aantal hbo-opleidingen. Meer informatie over dit onderwerp.(opent in nieuw venster)

Wil je weten welke bacheloropleidingen je kunt volgen aan de HvA?

Bekijk het overzicht bachelor opleidingen aan de HvA

Wat is een hbo-master?

Een masteropleiding duurt 1tot 3 jaar en is in voltijd of in deeltijd te volgen. De hbo-masters van de HvA zijn praktijkgericht, dit houdt in dat onderzoeken vaak bij de eigen organisatie uitgevoerd worden. Na het afronden van een hbo-masteropleiding ontvang je de internationaal erkende titel Master. De waarde van een mastertitel zit in de opgedane kennis die direct toepasbaar is op je werk, het ontwikkelen van nieuwe visies en in het brede netwerk dat je tijdens de opleiding opbouwt.

Voor wie?

Een master is bedoeld voor mensen met een relevant universitair of hbo-bachelordiploma die de ambitie hebben om zich te verdiepen in hun vakgebied en door te groeien naar een functie op een hoger niveau. Daarnaast is het van belang dat je relevante werkervaring op hbo-niveau hebt. Voor de meeste professionele hbo-masteropleidingen is een entreegesprek onderdeel van de toelatingsprocedure.

HvA masters

Wil je weten welke masters je aan de HvA kunt volgen?

Bekijk het overzicht van masteropleidingen aan de HvA

Associate degrees

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding. Een Ad is meer praktisch dan theoretisch, probleemoplossend. Je krijgt veel begeleiding. Je werkt en leert in groepen. Jouw rol in een organisatie is die van ‘Verbinder’: je legt verbinding tussen vakmanschap, beleid en de werkvloer. Een Associate degree-opleiding komt voort uit een concrete vraag uit het werkveld. Een sector heeft bijvoorbeeld behoefte aan specifiek geschoold personeel en vraagt de HvA om mensen op te leiden.

Benieuwd naar de Associate degree-opleidingen van de HvA?

Ontdek onze Associate degree-opleidingen