Hogeschool van Amsterdam

Professional in the Lead lezing op 13 december 2018

Sarcopenie: herkennen, diagnosticeren en behandelen van spierarmoede in de fysiotherapiepraktijk

Tien tot twintig procent van de mensen van 65 jaar en ouder lijdt aan Sarcopenie, oftewel spierarmoede. Deze recent door de WHO erkende aandoening (ICD-10 code M62.84) is geassocieerd met een (groot) aantal negatieve gezondheidsaspecten waaronder een verhoogde kans op vallen, verminderde kwaliteit van leven en een verhoogde kans op overlijden. Fysiotherapeuten hebben een sleutelrol bij het herkennen van Sarcopenie en de behandeling hierbij, maar zijn zich niet altijd even bewust van het bestaan van de aandoening, de gevolgen hiervan voor de prognose van de patiënt en de mogelijkheden om tot diagnose en behandelplan te komen.

Tijdens de lezing nemen wij u mee in de huidige state-of-the-art op het gebied van diagnostiek en behandeling bij Sarcopenie. Tijdens de workshop kunt u uw vaardigheden t.a.v. de diagnostiek bij deze patiëntenpopulatie vergroten.

De aanmelding voor de Professional in the Lead lezing gebeurt via het KNGF (klik hier) zodat uw accrediatiepunten automatisch worden aangevraagd. De Professional in the Lead lezing is gratis voor alle bezoekers. Kunt u door onvoorziene omstandigheden niet aanwezig zijn, verzoeken wij u vriendelijk dit uiterlijk een dag van te voren per e-mail door te geven aan Hometeam@kngf.nl. Bij afwezigheid zonder afmelding wordt een No-Show tarief in rekening gebracht van € 25,00 p.p

Programma

 • 19:00     Inloop en registratie bij KNGF balie

 • 19:30     Sarcopenie: herkennen, diagnosticeren en behandelen van spierarmoede.
  Dr. Carel Meskers, Universitair Hoofddocent en revalidatiearts Amsterdam UMC, locatie VUmc 

  Deze lezing zal ingaan op het ziektebeeld en de diagnostische en therapeutische mogelijkheden aan de hand van de recent verschenen Europese consensus Sarcopenie (2018) opgesteld door de European Working Group on Sarcopenia in Older People 2 (EWGSOP2).

 • 20:15-20:30    Pauze
   
 • 20:30    Workshop meetinstrumenten bij Sarcopenie
  Jesse Aarden (docent-onderzoeker HvA, MSc/PhD kandidaat), Angelique Heinen (docent-onderzoeker HvA, MSc) en Jan Jaap Voigt (docent-onderzoeker HvA, MSc)

  In deze praktische workshop leert u om meetinstrumenten rondom het onderzoek bij Sarcopenie te hanteren.

 • 21:30      Einde

Stagebegeleidersbijeenkomst

Voorafgaand aan de Professional in the Lead-lezing is er een stagebegeleidersbijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt plaats van 17:00-18.30 uur. De agenda voor deze bijeenkomst volgt zo spoedig mogelijk.

De aanmelding voor de stagebegeleidersbijeenkomst is gesloten. Mocht u zich nog willen aanmelden, dan graag contact opnemen met het stagebureau via stage.fysiotherapie@hva.nl. 

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 10 december 2018