Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Als fysiotherapeut zet je jouw kennis en vaardigheden in op het gebied van gezondheid en het menselijk lichaam. Je stelt samen met je cliënten een behandelplan op, coacht hen bij lichamelijk herstel en stimuleert een gezonde leefstijl. Wil je tijdens je opleiding direct aan de slag met praktijkvraagstukken, zelf de regie voeren en leren samenwerken met professionals? Kies dan voor Fysiotherapie: leerroute Interprofessionele Paramedische Zorg (IPZ).

Schrijf je in

Begin jij na de zomer met Leerroute IPZ? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Bekijk alle informatie

Dit ga je doen

Je gaat met behulp van kennis en vaardigheden uit de fysiotherapie, oefentherapie en ergotherapie aan de slag met échte vraagstukken uit de praktijk. Je wordt begeleid door je leercoach en opdrachtgever. Elke week heb je gesprekken met je leercoach: individueel en in het team waarin je werkt en leert. Hierin bespreek je onder andere jouw kennis, houding en vaardigheidsniveau. Deze feedback en producten van je vraagstuk verwerk je in je portfolio waarin jij jouw ontwikkeling bijhoudt.

Jaar 1

In jaar 1 ga je in een team aan de slag met opdrachten van Amsterdamse zorg- en welzijnsorganisaties. Iedere team werkt aan een ander vraagstuk.

Jaar 2

In jaar 2 loop je stage bij een ergo-, oefen-, of fysiotherapeut en werk je in een projectgroep aan verschillende vraagstukken. Na 1,5 jaar kies je in overleg met je leercoach of het beroep van fysiotherapeut het beste bij jou past of dat je liever wilt afstuderen als oefen- of ergotherapeut.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor van 20 weken voor het verbreden of verdiepen van je kennis. Je kiest een minor van de HvA of van een andere instelling voor hoger onderwijs in Nederland of het buitenland. Het andere semester loop je stage.

Jaar 4

In jaar 4 loop je een tweede stage van 20 weken in de beroepspraktijk. Je sluit de opleiding af met een afstudeeronderzoek waarmee je bijdraagt aan het professionaliseren van de praktijk.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt toegelaten tot de opleiding Fysiotherapie: leerroute IPZ met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Er gelden geen aanvullende toelatingseisen, wel aanbevelingen: de vakken biologie, wiskunde en Engels.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Je besteedt 40 uur per week aan de opleiding Fysiotherapie: leerroute IPZ. Je bent op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag aanwezig op de campus of bij je opdrachtgever.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor de aanschaf van een laptop en eventuele boeken of vakmaterialen. Ook stages leveren mogelijk reis- en verblijfkosten op.

Lees meer over studiekosten

Waarom Fysiotherapie: leerroute IPZ aan de HvA?

  • Je hebt zelf veel invloed op je ontwikkeling tot zorgprofessional en de vraagstukken waaraan je werkt.
  • Het leren richt zich op jouw ontwikkeling aan de hand van vraagstukken uit de praktijk waarbij de beroepskennis, -vaardigheden en -houding je richting geven. Het leren richt zich niet op het behalen van losse toetsen.
  • Je werkt in elk project in groepsverband onder begeleiding van een leercoach. Hierdoor leer je samenwerken en vanuit meerdere perspectieven naar een vraagstuk kijken.
  • Je werkt met andere zorgverleners samen en zet zorgtechnologie voor het bieden van de beste zorg aan cliënten. Zo draag je tijdens je opleiding al bij aan innovaties in de zorg.
  • Je krijgt inzicht in een brede basis van paramedisch therapeutisch handelen zodat je daarna goed kunt kiezen voor je toekomstige beroep.

Voor wie

  • Je bent geïnteresseerd in het menselijk lichaam, biologie en professionele communicatie.
  • Je bent nieuwsgierig en durft vragen te stellen.
  • Je maakt graag zelf keuzes en kunt goed zelfstandig werken.
  • Je bent geïnteresseerd in gezondheid, bewegen en zorgtechnologie.
  • Je wilt leren hoe je met andere zorgprofessionals samenwerkt en complexe zorg verleent op de plek waar deze nodig is. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in een verpleeghuis of een revalidatiekliniek.