Communication and Multimedia Design Stagebureau

Bij Communication and Multimedia Design (CMD) in Amsterdam worden studenten opgeleid tot digital interactive designers. Via vakken en projecten rond de beroepsrollen interaction design, visual design en frontend development ontwikkelen zij zich tot startende ontwerpers met een specialisme in of met een combinatie van deze rollen. Voorbeelden van (starters)functies en stages zijn bijvoorbeeld: user experience designer, visual interface designer, webdeveloper of frontend designer.

In het tweede studiejaar volgen onze studenten een korte stage (ongeveer tien weken). In het derde of vierde jaar van de opleiding volgen studenten een lange stage (ongeveer 20 weken). Het is voor ons en stagebedrijven van belang dat het duidelijk is voor welk type stages / stagiairs u ons kunt benaderen. Maar ook even zo goed welk type stages en stagebedrijven niet zo goed bij CMD past.

Voorbeelden van passende stages / stagebedrijven

Geschikte CMD-stages hebben in de werkzaamheden een focus rond eerdergenoemde beroepsrollen. Dit kan ook een combinatie zijn van bijvoorbeeld interaction design en visual interface design / frontend development. Stagebedrijven bestaan bij voorkeur uit meer dan vijf vaste medewerkers en hebben een team van CMD-professionals waar onze stagiair(s) tijdens zijn/haar stages mee kunnen samenwerken / van kunnen leren. Het is niet het idee dat onze stagiairs de enigen zijn met verstand van digital interactive design. De CMD-student wordt begeleid door een bedrijfsbegeleider met een hbo/wo-achtergrond.

Voorbeelden van ongeschikte stages / stagebedrijven

CMD is een echte ontwerpopleiding voor digital interactive design. Dit moet in onze stages dan ook duidelijk terugkomen. Stages waarbij de werkzaamheden een focus hebben op bijvoorbeeld: marketing, projectmanagement, social media, reclame, contentcreatie, film en video, redactie, DTP klussen of event management passen niet goed bij CMD en zullen daarom ook niet worden goedgekeurd door ons stagebureau. Graag verwijzen wij u in dat geval naar de stagebureau’s van een andere opleiding bij de HvA, bijvoorbeeld Communicatie of Creative Business.

Brede ambachtslieden

De meeste van onze studenten ontwikkelen zich tijdens de opleiding in de breedte met een kleine specialisatie. Zij komen na de studie bijvoorbeeld bij full-service ontwerpbureaus als Info.nl of Fabrique in dienst. Maar ook bij bedrijven die hun digitale producen zelf ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld Booking.com, ING en Coolblue.

Specialisten

Sommige CMD studenten vinden tijdens hun opleiding die ene passie, om daar vervolgens supergoed in te worden. Die werken na hun studie bijvoorbeeld als Usability Expert bij Valsplat of als Developer bij Q42. Anderen weten alles van een bepaald domein - zo werken er studenten bij Squla aan ‘leuk online leren’ voor kinderen.

Digitale duizendpoten

Een kleine groep van onze afgestudeerden is goed in alle onderdelen. Die werken vaak in kleine ontwerpbureaus waar je alle specialisaties moet beheersen. Of in kleine bedrijven waar ze de digitale duizendpoot zijn. En dan zijn er nog onze absolute toppers die in alles uitblinken en écht overal terecht kunnen (onze unicorns).

Design researchers

Enkele afgestudeerden zijn werkzaam in het voortraject van het ontwerpproces. Bureau STBY doet bijvoorbeeld onderzoek naar 'digitale wensen van mensen', waar ontwerperbureaus vervolgens mee verder gaan. Bij Marktplaats is een CMD student als productmanager verantwoordelijk voor het tweedehands-auto deel van de site.

Het doel van de stages is dat de studenten hun verworven kennis, vaardigheden en houding in de praktijk kunnen brengen en deze kunnen toetsen. Tevens is de stageperiode een goed moment voor de studenten om zich verder te ontwikkelen in één of meer CMD beroepsrollen.

De studenten van onze studievereniging IAM CORE organiseren samen met de opleiding tweemaal per jaar de stagemarkt Stage Diving op de opleiding waar studenten en stagebedrijven elkaar ontmoeten. In een informele setting maken studenten en stagebedrijven via zogenoemde ‘speeddates’ met elkaar kennis. De stagevacature van het bedrijf is hierbij onderwerp van gesprek.

Stage aanbieden bij CMD

Indien u na het lezen van bovenstaande informatie overtuigd bent dat uw stage bij ons aan het juiste adres is, verzoeken wij u om via onderstaande button verder te lezen. U krijgt dan meer informatie over onze stages en hoe deze bij de opleiding CMD aan te bieden.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 24 juni 2019