Studenten helpen Provincie bij aanpak mobiliteitsarmoede
Eerste interdisciplinaire afstudeerkring Amsterdam Smart City van start
18 mrt 2024 10:25 | Rechtvaardige StadSinds februari werken vier HvA-studenten uit verschillende studierichtingen samen in een veelbelovende interdisciplinaire afstudeerkring. Een initiatief dat ontstaan is vanuit de langdurige samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Amsterdam Smart City. De studenten werken aan een toolkit die ambtenaren leert hoe ze het perspectief van mensen die problemen hebben met mobiliteit beter kunnen integreren in het maken van beleid.
Interdisciplinair afstuderen
De vier studenten van de opleidingen Bestuurskunde, Toegepaste Psychologie en Communicatie en Mulitmedia Design werken de komende tijd aan een vraagstuk rondom mobiliteitsarmoede, dat is ingebracht vanuit de Provincie Noord Holland en het Amsterdam Smart City netwerk. De studenten studeren af binnen hun eigen opleiding en werken tegelijkertijd toe naar één eindproduct waarin al hun opgedane kennis geïntegreerd wordt.
Mobiliteitsarmoede
Het begrip mobiliteitsarmoede is vrij nieuw en het onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen. Het gaat er over het algemeen om dat sommige groepen mensen niet gemakkelijk kunnen reizen of niet genoeg vervoersmiddelen hebben. Het heeft niet alleen te maken met hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld naar een winkel te gaan, maar ook met hoeveel geld mensen moeten besteden aan reizen in verhouding tot hun inkomen. Soms kunnen mensen ook problemen hebben met reizen door hun gezondheid of doordat ze moeite hebben met de taal.
Studenten op missie: Hoe de Provincie Noord-Holland mobiliteitsarmoede wil aanpakken
Opdrachtgever Chris de Veer vertelt: “In het netwerk van Amsterdam Smart City werken we al langer samen aan mobiliteitsarmoede: met overheden, bedrijven en kennisorganisaties vragen we ons af hoe we mobiliteitsarmoede kunnen tegengaan of kunnen voorkomen. Daarvoor moeten we weten wie te maken heeft of krijgt met mobiliteitsarmoede. Wij vragen de studenten om te onderzoeken hoe de Provincie Noord Holland effectief contact kan maken met specifieke doelgroepen die te maken hebben met mobiliteitsarmoede. Hoe kunnen deze groepen betrokken worden (participatie) bij het nadenken en opstellen van beleid over dit onderwerp? Belangrijk is hierbij dat de ervaringen van de doelgroepen in kaart worden gebracht en dat er begrip ontstaat.”
Eén gezamenlijk eindproduct
Uiteraard kunnen de studenten niet alle doelgroepen meenemen in hun onderzoek en ze richten zich daarom specifiek op ouderen in de stad Purmerend. Ze gaan met deze doelgroep in gesprek en vragen naar hun reiservaringen. Door dit in kaart te brengen ontstaat er een goed beeld van knelpunten en mogelijke oplossingen hiervoor. Tot slot wordt er een 'toolbox' ontwikkelt voor ambtenaren. Hierin zullen adviezen staan gebaseerd op de ervaringen tijdens het onderzoek. Deze toolbox zal ambtenaren helpen om beter contact te maken met deze specifieke groepen mensen en om beleid te ontwikkelen dat beter aansluit bij hun behoeften.
Meer weten?
Wil je meer weten over deze afstudeerkring? Neem dan contact op met Marije Poel of Nora Rodenburg.
Samenwerking
Deze interdisciplinaire afstudeerkring is ontstaan vanuit de langdurige samenwerking tussen Amsterdam Smart City en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Vanuit de HvA werken vier Centres of Expertise samen aan dit project: Creative Innovation , Rechtvaardige Stad, City Net Zero en Economic Transformation.