Chris Keulemans trapt af in zestiende Bewogen Stad

Vijf jaar geleden verscheen de eerste editie van Bewogen Stad. Een houten jubileum dus! Dat vieren we niet alleen met dit uitgebreide nummer over ‘klimaatrechtvaardigheid’. Maar ook met de allereerste bijdrage van onze gastschrijver – Chris Keulemans – én een gloednieuwe editie van de Bewogen Podcast!
Klimaatrechtvaardigheid
In deze zestiende editie van Bewogen Stad verkennen we hoe vragen over rechtvaardigheid steeds vaker opduiken in het gesprek over klimaat. We doen dat via drie invalshoeken: de energietransitie, eco-emoties en circulariteit.
Bij de energietransitie denk je al snel aan de technische aspecten. Maar ook sociale en maatschappelijke uitdagingen spelen een grote rol. In vier artikelen en een podcast verkennen we de rol van gemeenten en bewoners in het werken aan een rechtvaardige energietransitie.
In een drieluik over eco-emoties lees je meer over hoe jongeren omgaan met klimaatstress. Onderzoeker Marian Zandbergen deed hier samen met studenten onderzoek naar. Haar bevindingen vormen het uitgangspunt voor een interview met twee studenten, die openhartig vertellen over hun zorgen, hoop en handelingsverlegenheid. Schrijver Zindzi Zevenbergen sluit het drieluik af. In haar interview vertelt ze hoe verhalen jongeren kunnen helpen hun gevoelens te plaatsen – en waarom hoop net zo belangrijk is als feitenkennis.
Ten slotte besteden we aandacht aan circulaire stedelijke ontwikkeling. Hoe dragen initiatieven rondom circulariteit in gebiedsontwikkeling en de bouw bij aan rechtvaardigheid? In vier artikelen verkennen we hoe circulaire initiatieven in de bouw en gebiedsontwikkeling bijdragen aan een rechtvaardigere stad, met aandacht voor samenwerking, cultuurverandering en de rol van lokale actoren.