Een oplossingsgerichte benadering van rechtszoekenden

Vaak speelt er bij rechtzoekenden meer dan alleen een juridische vraag. Maar hoe krijgen rechtshulpverleners eventuele onderliggende problemen boven tafel, om zo een beter passende oplossing te kunnen bieden? Daarover gaat dit onderzoek van het lectoraat Responsieve Rechtspraktijk.
Inwoners van Amsterdam in een kwetsbare positie hebben vaak meer kans om in de juridische problemen te raken. Als zij die niet opgelost krijgen, komen daar vaak andere problemen bij: geldtekort, stress, slapeloosheid. Dat leidt vaak weer tot nieuwe (juridische) problemen.
Hoe kan deze negatieve spiraal worden doorbroken? En wat betekent dit voor de aanpak van rechtshulpverleners in Amsterdam? In dit onderzoek wordt gekeken hoe rechtshulpverleners een meer holistische werkwijze kunnen toepassen, en wat ze daarvoor nodig hebben.
Methode
Onderzoekers van het lectoraat observeren gesprekken tussen rechtszoekenden en rechtshulpverleners. Daarnaast voeren ze vraaggesprekken met rechtshulpverleners.
Meer weten over het project? Neem contact op met lector Arnt Mein
Dit is een onderzoeksproject van het lectoraat Responsieve Rechtspraktijk. Het wordt gesubsidieerd door het kenniscentrum Ongelijkheid en het Centre of Expertise Rechtvaardige stad van de Hogeschool van Amsterdam.