Tackling Fixophobia: elektronica repareren in plaats van vervangen

Waarom gooien we kapotte apparaten weg, terwijl ze nog te repareren zijn? In Tackling Fixophobia werkt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met partners aan oplossingen die reparatie van elektronica aantrekkelijker en makkelijker maken. Zo helpen ze mee aan duurzamer consumentengedrag en een circulaire economie.
Toe naar een ‘repareereconomie’
Kapotte smartphones, koffiemachines en koptelefoons worden vaak vervangen in plaats van gerepareerd. Dat is zonde, want de productie van nieuwe apparaten kost veel grondstoffen en leidt tot een hoge CO2-uitstoot. Bovendien zorgt het voortijdig weggooien van al deze apparaten voor extra elektronisch afval.
Reparatie zou veel duurzamer zijn, maar gebeurt nog nauwelijks. Dit komt niet alleen door het ontwerp van apparaten, maar ook door marketing, verdienmodellen, wetgeving en gedrag. Fixophobia noemen we dat: de terughoudendheid van zowel consumenten als bedrijven om voor reparatie te kiezen. Dit project wil dat veranderen, door oplossingen te ontwikkelen die de overstap naar een ‘repareereconomie’ mogelijk maken.
Werkwijze
Onderzoekers en bedrijven uit de hele keten – van producenten tot reparateurs, wetgevers en consumentenorganisaties – werken samen. Ze brengen in kaart wat partijen in de keten tegenhoudt om kapotte apparaten vaker te laten repareren in plaats van weg te gooien. En ze ontwikkelen onder meer:
- nieuwe manieren om reparatie aantrekkelijk te maken voor consumenten
- productontwerpen die uitnodigen tot reparatie
- circulaire verdienmodellen voor bedrijven
- beleidsadvies voor betere wet- en regelgeving
Deze oplossingen worden getest in de praktijk en verwerkt in tools en richtlijnen voor het werkveld. De HvA richt zich met name op de ontwikkeling van ontwerptools voor bedrijven en vertaalt de uitkomsten naar het onderwijs, bedrijven en de maatschappij.
Onderwijs
Aan het project Tackling Fixophobia werken ook studenten mee. Ze helpen bijvoorbeeld met het testen van ontwerpideeën en het ontwikkelen van nieuwe reparatie-oplossingen voor bedrijven. Daarnaast ontwikkelt de HvA lesmodules over reparatie voor het hoger onderwijs.
Team
Partners en financiering
Het project wordt medegefinancierd door NWO, op basis van de KIC-call Circulaire Economie. Het is een samenwerking tussen:
- 5 kennisinstituten: TU Delft (penvoerder), Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Erasmus en Hogeschool van Amsterdam
- 16 bedrijven en organisaties die actief zijn in elektronica: ATAG, Bang & Olufsen, Fairphone, Philips Consumer Lifestyle, Stichting OPEN, APPLiA Nederland, Techniek Nederland, het Versnellingshuis NL Circulair!, Bol, KPN, Accenture, Partners for Innovation, Stichting Repair Café International, iFixit US, Consumentenbond en NVRD
- Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Rijkswaterstaat, Autoriteit Consument en Markt en Het Groene Brein
Lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen
Producten circulair ontwerpen en afgedankte producten en materialen zo hoogwaardig mogelijk hergebruiken. Dat is het vertrekpunt voor het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen. Het lectoraat onderzoekt welke nieuwe manieren van ontwerpen, produceren en ondernemen je hiervoor het beste kunt inzetten.