Bridge2Health

Hoe zorgen we voor een gezondere leefstijl en betere deelname aan de samenleving? Door samen te werken. Bridge2Health is een initiatief van de Hanzehogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht. Binnen het project zoeken we nieuwe manieren om de overstap te maken van zorg naar gezondheid. Dit doen we met burgerwetenschap: onderzoek waarbij inwoners actief meedenken én meedoen.
In Bridge2Health speelt de burger een centrale rol. Inwoners zijn niet alleen deelnemers, maar ook mede-onderzoekers. Ze denken actief mee over wat nodig is in hun wijk of omgeving om gezonder te leven. Samen met onderzoekers, overheden en organisaties uit zorg en welzijn bouwen we aan oplossingen die echt werken in de praktijk. Want alleen sámen kunnen we de brug slaan tussen zorg en gezondheid.
Doel
Het doel van Bridge2Health is om uit te groeien tot een toonaangevend centrum voor burgerwetenschap in de zorg. We bundelen de kennis en ervaring van burgers, wetenschappers en professionals. Zo werken we aan duurzame oplossingen voor een gezonde toekomst voor iedereen.
We ontwikkelen nieuwe methoden en werkwijzen voor burgerwetenschap en delen onze kennis en goede voorbeelden met de wetenschappers, professionals en natuurlijk met burgers!

Lea den Broeder
Lector Gezondheid en Omgeving
Werkwijze
Bridge2Health is een samenwerking tussen 3 hogescholen in Nederland, overheidsorganisaties, zorg- en welzijnsprofessionals, gezondheidsorganisaties én burgers en burgerinitiatieven vanuit het hele land.
Bridge2Health ontwikkelt kennis via bijeenkomsten, praktijkexperimenten in living labs en onderzoek naar de toepassing van burgerwetenschap. Daarbij kijken we ook naar belangrijke randvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals: hoe beloon je vrijwilligers in onderzoek? En van wie zijn de gegevens die we samen met burgers verzamelen?
De kennis die we opdoen, delen we via presentaties en publicaties. Maar ook op een laagdrempelige manier, bijvoorbeeld via onze ‘koffietijd-webinars’ over burgerwetenschap voor een gezonde samenleving.
Maatschappelijke impact
De afgelopen jaren is de afstand tussen burgers en de overheid, professionals en onderzoekers groter geworden. Ook in de publieke gezondheid merken we dat. Het perspectief van de burger wordt vaak niet meegenomen in nieuwe plannen. Dit zorgt voor weinig draagvlak en tegenvallende resultaten.
Daarom zetten wij in op burgerwetenschappen. Burgers zijn voor ons geen toeschouwers, maar actieve partners. Samen doen we onderzoek naar een gezondere leefstijl en leefomgeving, meer maatschappelijke participatie en manieren om ontwikkelingsachterstanden aan te pakken.
We betrekken burgers in alle fases van het onderzoek. Zo zorgen we voor ideeën en oplossingen die niet alleen vóór burgers zijn, maar ook met en dóór burgers zijn ontwikkeld.
Link met onderwijs
Voor studenten is het belangrijk om beter in contact te komen met bewoners. In de living labs van Bridge2Health krijgen zij de kans om samen te werken met mensen uit de wijk. Zo leren ze wat echt belangrijk is in de praktijk. Daarnaast werken we aan een handboek voor burgerwetenschap. Dit handboek helpt studenten, docenten en onderzoekers om burgerwetenschap toe te passen in het dagelijks werk.
Verwachte resultaten
In 2027 is Bridge2Health een toonaangevend netwerk op het gebied van burgerwetenschap. We dragen actief bij aan de verandering naar een gezondere en inclusieve samenleving
Lectoraten
- Gezondheid en Omgeving
- Participatief Onderzoek voor Gezondheid en Welzijn
- Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken
Projectteam
- Lea den Broeder
- Jonathan Broekhuizen
- Barbara Bijlstra
- Margo van Hartingsveldt
- Gerben ter Riet
- Julie Ferguson
- Stan Majoor
- Barbara Groot-Sluijsmans
Externe partners
- Hanze Hogeschool
- Hogeschool Utrecht
- Alfa College
- Aletta Jacobs School of Public Health
- Openbare Bibliotheek Amsterdam
- RIVM
- Rijksuniversiteit Groningen
- Zelfonderzoek Netwerk Nederland
Meer informatie
Meer weten over Bridge2Health?