Hogeschool van Amsterdam

Antenne

Antenne is een methode om ontwikkelingen op de drugsmarkt en in middelengebruik op de voet te volgen en nieuwe trends tijdig waar te kunnen nemen.

ANTENNE NL Corona special: Eerste resultaten

Op deze pagina staat een selectie van de resultaten van de Antenne NL Corona Special. Dit onderzoek is opgezet om in coronatijd zicht te houden op veranderingen in het gebruik van tabak, alcohol, andere drugs en het spelen van games en gokspellen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daar bij aansluit.

De resultaten. Deel 1: 11 mei – 14 juni

Op 1 juni zijn de eerste versoepelingen voor samenkomsten en horeca ingegaan. In deze samenvatting zijn de verzamelde gegevens van voor en ná 1 juni  naast elkaar gezet.

Betekende minder sociale gelegenheden ook een afname in gebruik? Of was de stressvolle periode juist een reden om meer of vaker te gebruiken of te spelen? En veranderde dit op het moment dat de maatregelen versoepeld werden?

Noot: Vanwege de opzet en manier van werven zijn de getoonde percentages niet representatief voor alle mensen in Nederland. De meeste deelnemers waren tussen de 16 en 24 jaar. Ook kan het zijn dat voor 1 juni andere mensen aan het onderzoek deelnamen dan na 1 juni. Eventuele stijging of dalingen kunnen gebaseerd zijn op ‘toeval’. Dit onderzoek is geen exacte wetenschap, maar snel en anoniem signaleringsinstrument. Het is belangrijk om dit in het achterhoofd te houden bij het doornemen van de resultaten.

  • Er zijn mensen die aangeven het qua roken, drinken en blowen een stuk rustiger aan te hebben gedaan, en andere drugs even hebben laten liggen. Maar er zijn ook mensen die juist wat meer of vaker onder invloed zijn geweest. Die verdeling verschilt sterk per middel.
  • ‘Lekker’, ‘leuk’ en ‘sociaal’ zijn bij alle middelen het meest genoemd als reden voor gebruik. Een kleinere groep heeft aangegeven te gebruiken vanwege stress en eenzaamheid. Dit is een groep die mogelijk extra risico’s loopt.
  • Er wordt weer vaker buiten, op feestjes en in de horeca gedronken of gebruikt.
  • We zien verder nog geen grote verschillen tussen voor en na 1 juni.

Dat kan ook de komende periode weer veranderen. Het onderzoek loopt dan ook nog even door. Doe jij ook (weer) mee?

Antenne onderzoek 2020: Alcohol, drugs, roken, gamen en gokken in coronatijd. Hoe doe jij dat?

Hoe gaan mensen om met alcohol, andere drugs, gamen en gokken in de coronaperiode? Verandert dit nu de maatregelen weer versoepelen? Jellinek en de Hogeschool van Amsterdam zijn hier een onderzoek naar gestart. Dit doen we in samenwerking met de andere instellingen voor verslavingszorg uit Nederland die lid zijn van Verslavingskunde Nederland (VKN). Gezamenlijk roepen wij zo veel mogelijk mensen op om de vragenlijst in te vullen.

De coronacrisis heeft een enorme impact op het dagelijks leven. De onderzoekers willen weten wat de gevolgen hiervan zijn op de manier waarop we omgaan met het gebruik van genotmiddelen, online gamen en gokken. Deze informatie is voor ons van groot belang. Op basis hiervan weten we namelijk hoe we de mensen die dit nodig hebben, zo goed mogelijk kunnen helpen.

Het invullen van deze vragenlijst kost je ongeveer 10 minuten. Iedereen van boven de 16 kan mee doen en alle gegevens worden anoniem verwerkt. We zullen de vragenlijst wekelijks opnieuw promoten. Je helpt ons enorm als je de vragenlijst regelmatig opnieuw invult. Zo blijven we goed op de hoogte van eventuele veranderingen. Eén keer invullen kan natuurlijk ook.

Klik op deze link om naar het onderzoek te gaan: Antenne 2020

Over Antenne

Antenne is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Jellinek Preventie. In de multi-methodische onderzoeksaanpak wordt zowel kwalitatieve als kwantitatieve informatie verzameld.

Antenne Amsterdam bestaat al sinds 1993. Sinds 2017 is er ook een Antenne Gooi en Vechtstreek.

Antenne 2018

Op 20 september 2019 is de nieuwste Antenne 2018 Amsterdam gepubliceerd. In Antenne 2018 worden trends in het Amsterdamse uitgaansleven en ontwikkelingen in middelengebruik en drugsmarkt beschreven vanuit verschillende invalshoeken: een panelstudie, een survey onder cafébezoekers en een analyse van uitslagen van de drugstestservice.

Lees hier het persbericht over Antenne 2018 - Trends in alcohol, tabak en drugs bij jonge Amsterdammers.

Vanuit het uitgaansleven komen kritische geluiden over festivallisering en feesttoerisme. Bijna alle uitgaanders drinken alcohol, en soms fors ook, maar alcoholvrije dranken en het inlassen van alcoholvrije periodes winnen terrein. Roken en blowen in het uitgaansleven loopt terug. Hoewel het totale aandeel rokers weinig veranderde, is een dagelijkse sigaret niet langer de norm.

Ecstasygebruik stagneert; na jaren van forse groei is sprake van een lichte daling. Maar ecstasy blijft een populair middel en de pillen sterk. Cocaïnegebruik neemt verder toe. Amfetaminegebruik stabiliseert en methamfetamine blijft zeldzaam. Er zijn zorgen om kilotanks lachgas. Ketamine is geen curiosum meer. Ghb is niet welkom in het nachtleven. 4-fa is op z’n retour, 2c-b niet. Er lijkt sprake van een renaissance van psychedelica.

Bezorgdiensten versturen hele drugsmenu’s via WhatsApp. Cafébezoekers zijn niet onbekend met drugs, maar gebruiken deze over het algemeen hooguit een paar keer per jaar en niet tijdens een doorsnee caféavond. Op die avonden draait het maar om één genotmiddel: alcohol.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 30 juni 2020