Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Eline liep stage bij FitFood Diëtistenpraktijk

Student Voeding en Diëtetiek

'Tijdens mijn stage kreeg ik een goed beeld van het werk van een diëtist zoals consulten afnemen, dagmenu’s maken en rapportages maken.'

Tijdens mijn tussenjaar kwam ik via een horecabaantje in aanraking met gezonde voeding. Ik volgde een cursus Voedingsleer bij de NHA en leerde meer over de voedingswaarde van producten en onze stofwisseling. De cursus volgde ik met veel plezier en daarom koos ik uiteindelijk voor de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek.

Hoe voeding werkt op het lichaam

Tijdens het basisprogramma van de opleiding krijg je vakken over onder andere de voedingswaarde van producten, de stofwisseling, de opname van voedingsstoffen en de functie van voeding op het lichaam. Juist de werking van voeding op het lichaam sprak mij er aan. Daarom koos ik ervoor om mij meer te ontwikkelen in de richting van diëtetiek. Je leert dan om als diëtist mensen zo goed mogelijk te begeleiden bij gezondheidsklachten én bij het ontwikkelen van een gezond voeding- en beweegpatroon.

Stage FitFood Diëtistenpraktijk

Tijdens de minor Dietetics in het derde jaar liep ik stage bij FitFood Diëtistenpraktijk. Tijdens mijn stage kreeg ik een goed beeld van de werkzaamheden van een eerstelijns diëtist: consulten afnemen bij cliënten, dagmenu’s maken, verslagen schrijven en rapportages sturen naar de huisarts of andere zorgprofessionals. Ook leerde ik welke uiteenlopende ziektebeelden cliënten allemaal hebben en hoe het contact met andere zorgprofessionals is.

Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Tijdens mijn opleiding vond ik oncologie erg interessant dus toen ik de kans kreeg om in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis stage te lopen, was ik meteen enthousiast. Het AVL is een gespecialiseerd ziekenhuis waar patiënten met kanker worden behandeld. Geen mens reageert hetzelfde op een behandeling dus een voedingsadvies op maat is bij deze patiënten is erg belangrijk. Ik ga met veel plezier naar mijn stage en kom elke dag met een hoofd vol nieuwe informatie en een voldaan gevoel thuis.

Afstuderen voedingspatroon gedetineerden

Mijn afstudeeropdracht heb ik uitgevoerd bij het Amsterdam UMC -locatie VUmc. Samen met een studiegenoot onderzocht ik de voedingstoestand en voedingsinname van gedetineerden in de voormalige Bijlmer Bajes. We brachten in kaart welke voedingsstoffen de gedetineerden binnenkregen en hoeveel van hen overgewicht hadden of juist ondervoed waren. 

Daarnaast voerden wij metingen uit voor grootschalig onderzoek van het Amsterdam UMC – locatie VUmc in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Tijdens de metingen kwamen wij in contact met gedetineerden in verschillende penitentiaire inrichtingen in Nederland. Een interessante doelgroep om mee te werken. We onderzochten hun gewicht, lengte, middelomtrek, bloeddruk, handknijpkracht en lichaamssamenstelling.

Toekomst

Ik loop nu nog stage in het Antoni van Leeuwenhoek en heb daar een tijdelijke baan aangeboden gekregen. Misschien dat ik nog werk ga zoeken om ernaast te doen, bijvoorbeeld in een eerstelijns praktijk, zodat ik ook die kennis bijhoud. Het eerste halfjaar na mijn studie weet ik dus wat ik ga doen, daarna kijk ik weer verder. Het liefst blijf ik in een ziekenhuis werken; ik houd van de uitdagingen, complexiteit en de korte lijnen tussen zorgverleners. Het lijkt mij ook erg leuk om mee te schrijven aan boeken en/of onderzoeken. En wie weet ga ik ooit nog eens een master doen. Maar nu ga ik eerst ervaring op doen, mijn kennis vergroten en blijven genieten van het werk als diëtist.