Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma - Jaar 2, 3 en 4

Na het eerste jaar ga je de verdiepingsfase van de studie Social Work in. Binnen het door jou gekozen profiel start je met 2 praktijkdagen per week. De daaropvolgende studiejaren vormen de afstudeerfase van de opleiding Social Work waarin je een minor volgt en uitgebreidere praktijkervaring opdoet.

Jaar 2

In het tweede jaar werk je binnen jouw profiel 2 dagen in de praktijk. Je gaat aan de slag met:

  • Individueel oefenen met beroepshandelen en het contact met betrokkenen.
  • Een actueel vraagstuk waar je praktijk leert verbinden aan theorie (en andersom). Dit doe je samen met medestudenten. 

Op de onderwijsdagen krijg je studentcoaching en inhoudelijke en theoretische verdieping binnen jouw profiel. In de Sociale Agenda onderzoek je samen met 2 medestudenten een maatschappelijk vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en kom je tot het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van een beroepsproduct.

Het tweede jaar is een verdieping ten opzichte van het Jaar 1 en aan het eind van dit jaar ben je afstudeerbekwaam. 

Jaar 3 en 4

Jaar 3 en 4 vormen de afstudeerfase van Social Work en bestaan samen uit 4 semesters.

Minor

In een van de semester volg je een minor. Een minor is een keuzeprogramma van 30 studiepunten waarmee je in een half jaar je kennis verder verbreedt of juist verdiept. Je kunt ook kiezen voor 2 minoren van 15 studiepunten. In een minor ga je met een kleine groep studenten en docenten een semester lang intensief in op een onderwerp dat jij interessant vindt.

Social Work biedt onder andere minoren aan over de volgende onderwerpen: ethiek, sociaal ondernemerschap, jongerenwerk, diversity in urban areas, werken in gedwongen kader. Je hebt de keuze uit maar liefst 1.500 minoren door heel Nederland en enkele tientallen in het buitenland.

Afstudeerfase

De 3 overige semesters bestaan uit het Praktijksemester (4 dagen praktijk, 1 dag onderwijs), het Beroepssemester (3 dagen praktijk, 2 dagen onderwijs) en de Sociale Agenda Aan Zet (onderzoek).

In de praktijk- en beroepssemesters verdiep je je verder binnen het door jou gekozen profiel. Je doet nog meer ervaring op in de praktijk en het sociale domein. In de Sociale Agenda Aan Zet doe je onderzoek en lever je een bijdrage aan een maatschappelijk vraagstuk in een van de thema's van de Sociale Agenda. Je hebt de mogelijkheid om delen van het afstudeerprogramma in het buitenland te doen. 

Specifieke afstudeerrichting GGZ-Agoog

In het profiel Zorg kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de afstudeerrichting GGZ-Agoog, die recht geeft op registratie voor GGZ-Agoog. De GGZ-agoog is gespecialiseerd in het ondersteunen van het persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met een psychiatrische aandoening of een verslaving. 

Titel en diploma

Na het afronden van de opleiding Social Work mag je de titel Bachelor of Social Work voeren.

Haal meer uit je opleiding