Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Logistiek in bedrijven is het verschil tussen orde en chaos'

Thomas, alumnus Logistics Engineering

Thomas is sinds zomer 2018 afgestudeerd aan de opleiding Logistics Engineering en werkt nu als project manager bij Tata Steel.

Hoe ben je in deze baan beland?

“Dat is via mijn stage in één moeite doorgegaan. Mijn derdejaars-stage liep ik bij Tata Steel. Dat beviel zo goed dat ik daar na mijn stage gelijk een zomerbaantje kreeg. Ook hierin kon ik me weer bezighouden met logistiek. Vervolgens heb ik ook nog mijn afstudeerstage gedaan bij een logistieke afdeling van Tata Steel. Kortom, ik vond het een mooi bedrijf, ze waren tevreden over mij en ik ben met plezier blijven hangen.”

Wat is nu je functie bij Tata Steel?

“Sinds 1 november werk ik bij de Kooks- & Gasfabrieken van Tata Steel als project manager. Voorheen werkte ik bij de HIsarna proeffabriek; eerst als planner, toen als projectleider en vervolgens als manager logistiek. Dat is het mooie bij Tatasteel; het is een groot bedrijf dat bestaat uit verschillende fabrieken die met elkaar verbonden zijn. Zo hield ik me eerst bezig met de logistiek van vloeibaar ijzer en nu met die van grondstoffen.”

Hoe ziet je werkdag eruit?

“In de ochtend bekijk ik eerst de bijzonderheden van de afgelopen 24 uur. Is er iets gebeurd waar ik in de projecten rekening mee moet houden? Procesverstoringen of veiligheidsincidenten; er zijn allerlei zaken die de voortgang kunnen verstoren. Daarna hebben we bijvoorbeeld een engineeringsoverleg over een nieuw project, of een evaluatie van een bestaand project. Eigenlijk is geen dag hetzelfde en die afwisseling is echt te gek.”

Heb je in de dagelijkse praktijk veel aan je opleiding?

“Jazeker, hoewel ik me nu vooral bezighoud met de technische kant van het proces. Maar zeker de afgelopen jaren, toen ik nog vol in de logistiek zat, had ik er superveel aan. Vooral de manier van denken en hoe je vervolgens een plan van aanpak maakt; dat heb ik echt geleerd tijdens mijn opleiding. Dus eerst het grote geheel in kaart brengen, dan de onderlinge verbanden bekijken. Zo weet je precies wie en wat je nodig hebt bij het project.”

Wat vond je het leukst aan je opleiding?

“Mijn favoriete vakken waren wel echt de hardcore logistieke vakken als supply chain management of resource planning. Die vakken kwamen dan weer terug in de projecten die we elke kwartaal deden. Juist die samenhang vond ik leuk. En het mooie is, ik zie nu pas hoeveel ik van die projecten heb opgestoken. Sommige waren heel praktisch, bijvoorbeeld de indeling en routing van een magazijn bedenken of de opslagcapaciteit berekenen. Maar andere projecten waren wat abstracter, zoals een duurzame strategie bedenken voor een logistiek bedrijf. Ik had dus veel afwisseling, net als nu in mijn werk.

Het leuke is, logistiek is heel breed. Veel van mijn studiegenoten hebben nu een mooie baan, maar in heel verschillende functies bij heel verschillende bedrijven. Van warehouse manager tot planner en van consultant tot project manager, maar allemaal konden ze na hun studie gelijk aan het werk.”