Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Mark Wormhoudt

Student Leraar Wiskunde voltijd

Testimonial Mark Wormhoudt

"Je krijgt gereedschap aangereikt dat je later kunt gebruiken als je voor de klas gaat staan. Precies wat je zou willen van een lerarenopleiding!"

Ik heb een jaar Wiskunde aan de universiteit gedaan, omdat ik het vak wiskunde heel interessant vind. Maar deze opleiding bleek het niet helemaal te zijn voor mij. Ik ben toen gaan nadenken over wat ik later echt wilde gaan doen. Het leek mij erg leuk om te kunnen lesgeven in de toekomst. Toen ben ik op zoek gegaan naar een hbo-opleiding die mij in een bepaalde richting kon sturen. En dat was de opleiding Leraar Wiskunde.

Op de middelbare school had ik al het idee dat ik later misschien docent wilde worden. Mijn vader is docent natuurkunde, dus het het beroep van leraar is bekend terrein voor mij. Maar om die reden nam ik er in het begin afstand van, ik wilde eerst andere dingen proberen. Het idee is toch altijd blijven hangen, dus ben ik uiteindelijk gaan kijken waar ik de lerarenopleiding wiskunde kon volgen.

Een goed beeld van opleiding kreeg ik van de website van de HvA, maar ook tijdens de open dag. Daar kreeg ik mee dat er ook meeloopdagen werden georganiseerd. Tijdens de meeloopdag kon ik een beetje proeven van de sfeer bij de opleiding en dat was heel positief. Na afloop had ik mijn zinnen erop gezet – ik zou de opleiding gaan volgen! Ik heb mij toen ingeschreven voor de opleiding Leraar Wiskunde en tot nu toe heb ik er geen spijt van gehad.

In het eerste jaar zijn we meteen begonnen met stagelopen. Aangezien ik met mijn 25 jaar iets ouder ben dan mijn medestudenten, was dit wel handig om zelfverzekerder voor de klas te staan, je neemt toch iets meer levenservaring mee. 

Het afgelopen jaar hebben we een opdracht gehad bij Vakdidactiek, waarbij de taak was een boek over wiskunde te lezen om te kijken hoe je dat in de les kunt gebruiken. Ik worstel zelf een beetje met de vraag hoe ik mijn passie voor wiskunde ga overbrengen op mijn leerlingen. Ik heb daarvoor een boek gelezen dat geschreven is door een wiskundige die ook comedyshows doet met wiskunde. En dat is heel leuk geschreven, er staan leuke weetjes in. Tijdens mijn gesprekken met leerlingen heb ik dat soort weetjes weten te gebruiken om interesse op te wekken voor bepaalde aspecten van wiskunde. Ik vond het heel leuk dat ik ineens verhaaltjes in mijn zak had die ik kon gebruiken om iets te vertellen over bijvoorbeeld priemgetallen.

De sfeer bij de HvA is heel fijn. We hebben een heel leuk docententeam; ze staan open voor feedback en ze zijn allemaal heel erg begaan met de studenten. Als je ergens tegenaan loopt kun je bij elke docent terecht; ze hebben allemaal ervaring in het vakgebied en ze willen allemaal het gesprek aangaan. Het is ook leuk om de verschillende insteken van docenten te horen. Daarnaast is de kwaliteit van het onderwijs goed bij de opleiding. Het onderwijs sluit aan bij wat je later gaat doen. Je krijg gereedschap aangereikt dat je later kunt gaan gebruiken als je voor de klas gaat staan. Precies wat je zou willen van een lerarenopleiding!