Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Een forensisch onderzoek. Dat is een mooie combinatie van kennis om de puzzel op te lossen'

Floor, alumnus Forensisch Onderzoek

Floor is sinds juli 2021 afgestudeerd aan de opleiding Forensisch Onderzoek en doet nu een masteropleiding (Msc) in Leicester, UK.

Wat ben je gaan doen na je opleiding?

“Ik heb er voor gekozen om niet direct aan het werk te gaan, maar om door te studeren. Ik doe nu een master in Moleculaire Genetica in Engeland.”

Hoe ben je tot die keuze gekomen?

“In het derde jaar van mijn opleiding ben ik me gaan specialiseren. Ik heb toen gekozen voor de biologische kant van forensisch onderzoek. Ook mijn minor en daarna mijn afstudeerproject heb ik in die richting gedaan. Al tijdens mijn minor had ik de kans om een half jaar naar het buitenland te gaan en dat is me héél goed bevallen. Daarna wist ik het zeker; ik wil voor mijn master nog een jaar naar het buitenland!”

Hoezo de keuze voor de biologische kant?

“De eerste twee jaar van de opleiding Forensisch Onderzoek zijn opgedeeld in twee keer vier blokken. In die blokken richt je je dan op chemie, biologie, fysica of forensisch onderzoek. Bij chemie moet je dan bijvoorbeeld denken aan toxicologie en brandonderzoek. Bij biologie gaat het over DNA-onderzoek, genetica en pathologie. Bij fysica kun je denken aan schietincidenten, maar ook aan constructies en materialenleer. Bij de forensische kant gaat het echt om sporenleer; dus vingersporen, schoonsporen, bloedsporen, etcetera. Mij sprak de biologisch kant erg aan.”

Heeft de HvA je geholpen bij het vinden van je master?

“Zeker! Als je een master gaat doen, moet je dit in principe zelf regelen omdat het niet bij de opleiding hoort. Maar, ik heb wel veel hulp gehad. Zo is er een internationaal coördinator die weet wat de mogelijkheden zijn. Daar heb ik meerdere keren mee gesproken en ook heb ik van de HvA nuttige referentiebrieven gekregen.”

Heb je al een droombaan voor ogen als je klaar bent met deze master?

“Ik kies dan voor de wetenschappelijke kant van forensisch onderzoek, bijvoorbeeld bij een onderzoekslab. Het liefst maak ik dan een combinatie tussen zakenonderzoek, zeg maar politie-gerelateerd onderzoek, maar daarnaast dus ook research en development. Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) zou dan natuurlijk een fantastische plek zijn.”

Heeft je opleiding bij de HvA je goed voorbereid op deze masteropleiding?

Absoluut. De opleiding Forensisch Onderzoek is breed. Je wordt geen specialist en weet natuurlijk lang niet alles, dat merk ik ook nu ik een master doe. Maar ik merk ook dat de basis die wij hebben, erg sterk is. Vergeleken met sommige klasgenoten van nu, zie ik dat wij al veel hebben geleerd. Wil je echt specialist worden in één van de vier onderwerpen, dan is een master zoals deze echt super. En, de ervaring van studeren in het buitenland is er ook een die ik nooit had willen missen.”