Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Petra studeert af bij de Nationale Politie

Ervaar de opleiding

Petra Forensisch Onderzoek afstudeerstage

‘Het leukste van mijn stage vind ik dat ik er echt bij hoor’

'Ik loop stage bij de Nationale Politie, eenheid Noord-Holland, afdeling Forensische Opsporing. Ik doe onderzoek naar het zichtbaar maken van spermasporen met hyperspectrale beeldvorming. Dit is een techniek waarbij beeldvorming en spectroscopie gecombineerd wordt. Hierdoor wordt een spoor niet alleen gedetecteerd, maar ook geïdentificeerd. Tijdens mijn onderzoek verdiep ik me in de sensitiviteit van deze methode. Mijn stage maakt onderdeel uit van het project Forensic Multi-Scan Device. Dit is een samenwerking tussen de Nationale Politie, Saxion Hogeschool en State Gate 11. Onze opdracht is het ontwikkelen van een multiscan device om biologische en chemische sporen te detecteren en identificeren.

De eerste weken van mijn stage verliepen vrij rustig. Ik kreeg de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en mensen. Iedereen heette me welkom en het was gelijk gezellig. Wat ik niet verwachtte, was het lage aantal zaken dat mijn afdeling krijgt. Het is op dat vlak best rustig. Iedereen is meer met administratief werk bezig, dan met actief werk op een plaats delict. Het leukste van mijn stage vind ik dat ik er echt bij hoor. Iedereen betrekt je overal bij. Het tafelvoetballen in de pauze mag hierbij niet ontbreken!

Wat is tot nu toe jouw meest interessante ervaring?

Ik mocht mee naar een bedrijfsongeval, waarbij een meneer was overleden. Hierbij mocht ik meekijken hoe de forensisch arts en de forensisch generalist de schouw deden en vaststelde dat er geen sprake was van een misdrijf.

Hoe heeft je opleiding je voorbereid op jouw stage?

Ik ben goed voorbereid op deze stage. Vanuit mijn opleiding heb ik veel onderzoeksvaardigheden geleerd. Bovendien heb ik in mijn derde jaar ook een stage gelopen, waarbij ik kennis heb op gedaan die ik nu goed kan gebruiken.'