Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Yara over haar eerste baan

Ervaar de opleiding

‘De geleerde stof valt tijdens je werk op zijn plek’

'Na mijn afstudeerstage bij GP Groot kon ik in september 2022 bij hetdezelfde bedrijf aan de slag als managementtrainee. Je zou GP vooral kunnen kennen van de geel met rode containers voor o.a. bouw- en sloopafval. GP Groot bevindt zich in de bedrijfstakken Inzameling, Recycling, Energie en Infra en Realisatie. Dat dit bedrijf zo'n breed spectrum heeft, maakt het zo interessant voor mij.

Doe ervaring op bij meerdere afdelingen

Ik werk nu onder de tak Recycling. Het voordeel van trainee zijn, is dat je de mogelijkheid krijgt om ervaring op te doen bij meerdere afdelingen. Ik ben op dit moment onderdeel van de afdeling Functioneel Applicatiebeheer. Deze afdeling zorgt ervoor dat processen worden geoptimaliseerd door datagedreven oplossingen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de softwareprogramma’s worden onderhouden.

Dagelijks krijgen wij veel verschillende afvalstromen binnen op onze terreinen. Denk hierbij aan bouw- en sloopbeton en -hout. Ik houd mij gedurende een periode van 10 maanden bezig met hoe wij onze data en de processen van de afvalstromen kunnen koppelen om steeds meer te kunnen sturen op het hergebruik van deze materialen en hoe we als bedrijf de co2-uitstoot kunnen verlagen.

Wat ik zo tof vind aan GP Groot, is dat er heel veel gebeurd bij ons op het terrein. We hebben verschillende installaties die onze afvalstromen sorteren en bewerken. De hele dag door komen er vrachten afval binnen en zijn de werknemers buiten druk bezig om te zorgen dat de installaties blijven draaien. De passie die de werknemers hebben voor hun werk is prachtig om te zien!

Werkwijze studie verschilt met werkveld

Ik heb veel te danken aan mijn opleiding. Je hebt vooral profijt van de algemene kennis die je hebt opgedaan en de denkwijze. Zo staat processen analyseren en het achterhalen van het echte probleem centraal bij de opleiding Technische Bedrijfskunde. Wat ik wel ervaar, is dat de werkwijze tijdens de opleiding heel erg verschilt met de werkwijze in het werkveld. Daar gaat het niet om leren, maar om het doen. Het leuke daarbij is dat je daadwerkelijk ziet wat jouw werk voor invloed heeft op de organisatie.

In het derde jaar van mijn opleiding heb ik de minor Data Science gevolgd. Tijdens die minor heb ik leren programmeren. Zowel het analyseren van processen als een basiskennis van programmeren is super nuttig bij mijn huidige opdracht bij GP. Het grappige is dat je vaak heel veel dingen herkent of opvallen tijdens het werk. Dan krijg je ineens ‘oh dat komt me bekent voor’ of ‘oh zo werkt dat eigenlijk in de praktijk’. De geleerde stof valt vaak beter op zijn plek.

Wat ik het meeste mis aan school, zijn de vrienden die ik heb gemaakt in die vier jaar. De meesten spreek ik nog regelmatig dus dat is super waardevol. Maar je ziet ze natuurlijk veel minder vaak. Dus ik zou ook iedereen aanraden om te genieten van die periode. Gelukkig maak je tijdens je werk ook weer nieuwe vrienden!