Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

'Een mooi idee vertalen naar een slimme toepassing, dat is waar we de mensen mee helpen'

Jeanine Hendriks, docent Biomedische Technologie

Jeanine Hendriks doceert sinds 2021 productontwikkeling aan de opleiding Biomedische Technologie (BMT) en heeft een eigen bedrijf in dit werkveld.

Wat is jouw rol binnen de opleiding Biomedische Technologie?

“Ik ben bij de opleiding betrokken geraakt omdat ik een eigen bedrijf in deze branche heb. De opleiding Biomedische Technologie is ontwikkeld in samenspraak met bedrijven en instanties uit de praktijk en zo ben ik erbij gekomen. De HvA is de enige plek waar dit vak op HBO-niveau gedoceerd wordt en juist dat pragmatische, dus het ontwikkelen van nuttige producten op basis van slim onderzoek, dat is wat me aansprak. De opleiding is afgelopen zomer gestart en ik verzorg het vak productontwikkeling.”

Hoe ziet de opleiding eruit?

“Bij Biomedische Technologie leiden we studenten op om de vertaalslag te maken tussen een idee en een werkzame toepassing. Belangrijk daarvoor is dat de studenten oprecht geïnteresseerd zijn in de werking van het menselijk lichaam én dat ze houden van onderwerpen als techniek, programmeren, AI en 3-D ontwerpen. Verder kun je zeggen dat het onderwijs grotendeels draait om de projecten die we doen. Onder die projecten  liggen dan de kennismodules met vakken als biochemie, anatomie, fysiologie, maar ook statistiek."

Wat voor projecten zijn dat precies?

“De projecten zijn heel divers, maar altijd gerelateerd aan de praktijk. Over het algemeen kun je zeggen dat er bij alle projecten een externe partij betrokken is, een bedrijf of een academisch ziekenhuis, die tegelijkertijd aan hetzelfde project werkt.” 

Wat zijn de carrièremogelijkheden na deze opleiding?

“Die zijn heel breed. Juist omdat de opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld. Niet alleen met ziekenhuizen en universiteiten, maar ook start-ups of een bedrijf als Philips. Nederland loopt behoorlijk voorop als het gaat om onderzoek en uitvindingen, maar er valt nog veel te winnen als het gaat om de vertaling van die uitvindingen naar nuttige toepassingen. Daar is de laatste jaren sterk op ingezet en bedrijven staan dan ook te springen om afgestudeerden met deze kennis.”

Wat is jouw eigen rol in Biomedische Technologie?

“Met mijn bedrijf helpen we wetenschappers, engineers en artsen om hun uitvinding te vertalen naar werkzame toepassingen. Een concreet voorbeeld daarvan is een apparaat dat de hersenen koelt van patiënten die een hartstilstand hebben gehad, om hersenschade te voorkomen.  Je hebt het dan over product- en business development in de biomedische technologie. Dus wie weet, misschien worden mijn huidige HvA studenten straks wel mijn medewerkers.”