Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Lema over haar eerstejaarsproject

Lema, student Biomedische Technologie

‘We hebben niet alleen een mooi product afgeleverd, maar ook ontzettend veel van elkaar geleerd’

"In het eerste jaar heb je per blok 1 groepsproject, dus 4 per jaar. Het project hangt samen met alle andere vakken die je dat blok hebt. Het leukste project vond ik De Elektronische Sensor."

Valsensor ontwikkeld 

"We hadden een valsensor ontwikkeld die signaleert wanneer iemand uit bed dreigt te vallen. Door middel van verschillende druksensoren in een bed konden we aangeven of iemand in bed ligt of eruit is gevallen.  

Als er druk op alle vier de druksensoren ligt, dan betekent dat dat iemand op bed ligt. Een groen lampje brandt dan in het computerprogramma dat wij gemaakt hebben. Als niet op alle druksensoren druk ligt, kan dat betekenen dat iemand bijvoorbeeld rechtop zit of dat iemand uit bed dreigt te vallen. In die gevallen brandt het lampje oranje. Voor de zorgverlener hét moment om bij de patiënt te checken. En als er geen druk meer is, dan brandt er een rood lampje."

Echt een overwinning 

"Voordat we aan de opdracht begonnen, hadden we geen idee waar we moesten beginnen. Dat was best wel spannend. Ik had zelf geen ervaring met programmeren. Gelukkig had ik een groepsgenoot die wel ervaring had. Hij heeft ons erdoorheen geholpen en in het begin uitgelegd hoe we het aan moesten pakken. Programmeren is uiteindelijk heel veel zelf doen en gewoon proberen. Na een flink aantal uur gepuzzel is het zo leuk als het lukt. Echt een overwinning!

Het was in het begin best even wennen om in een groepje te werken. De meesten kende ik niet echt. Iedereen heeft zijn eigen werkwijze en dat botste weleens. Uiteindelijk hebben we onze verschillende kwaliteiten gebruikt in de taakverdeling. Toen verliep de samenwerking een stuk soepeler. We hebben niet alleen een mooi product afgeleverd, maar ook ontzettend veel van elkaar geleerd!"

- Lema