Hoe maken we de stad schoner?

Amsterdam is een drukke stad vol mensen die wonen, werken, eten, drinken en feesten. Dagelijks rijden er honderden veegwagens om de troep op te ruimen. Scheiden van het afval is moeilijk. Bovendien kunnen de veegwagens niets doen aan de onzichtbare vervuiling in de stad. Sterker nog, ze dragen bij aan de uitstoot van fijnstof en CO2. RAVO, de producent van de veegwagens, richtte zich tot de HvA voor oplossingen.

State-of-the-art wagens

De veegwagens van RAVO zijn state-of-the-art. Ze rijden niet alleen rond in Nederland, maar ook in de VS. RAVO staat dan ook altijd open voor verbetering. Een vraag van RAVO is een kans, zowel voor de stad als voor mijn studenten. Daarom heb ik drie groepen studenten aan het werk gezet, elk met hun eigen invalshoek:

  • Op welke manieren kan een stad schoongemaakt worden? Kan dat op andere manieren dan met veegwagens?
  • Hoe zou een totaal nieuwe generatie veegwagens eruit kunnen zien?
  • Wat kan beter aan de huidige veegwagens? Kunnen ze van lichter materiaal?

Stiller, zuiniger, schoner

De drie groepen verkennen alle mogelijke manieren om de straten van Amsterdam schoon te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden van robots die flessen en blikjes herkennen en scheiden. Verder onderzoeken we of we de luchtstromen kunnen verbeteren, waardoor de geluidshinder minder wordt. Zo werken we toe naar een stiller, zuiniger en schoner concept voor de veegwagens. Want verbetering van de veegwagens betekent een schonere stad, op alle fronten.

Mijn punt: Met betere veegwagens hebben we een schonere stad

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 april 2016
Joris