Bijstand in Amsterdam

Meer mensen aan het werk met versoepelde bijstand?

Gaan er meer mensen aan het werk als de gemeente Amsterdam minder streng wordt voor mensen in de bijstand? Dat wordt onderzocht in een experiment waarbij bijstandsgerechtigden meer vrijheid krijgen of juist meer begeleiding. Ook mogen zij tot tweehonderd euro per maand houden dat zij verdienen als zij gedeeltelijk aan het werk kunnen. De HvA onderzoekt in opdracht van de gemeente Amsterdam de effecten van dit experiment.

HvA-onderzoekers en -studenten volgen 750 deelnemers die verdeeld zijn in drie groepen met elk andere condities. Na afloop van dit tweejarig experiment worden de deelnemers nogmaals twee jaar gevolgd om te kijken wat het effect is op de lange termijn. Komen er uiteindelijk meer mensen aan het werk als de gemeente de teugels wat laat vieren?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Volgens Martha Meerman, HvA-lector Gedifferentieerd HRM durven bijstandsgerechtigden nu geen baan aan te nemen vanwege de tijdelijkheid ervan: “Ze zijn bang om daarna opnieuw in de bijstand te belanden en weer van voren af aan te beginnen.” Ook onderzoeker Mathieu Portielje van het HvA-lectoraat Gedifferentieerd HRM zegt dat de huidige, verplichte trajecten niet zoveel opleveren als wordt gedacht. Portielje: “Wij willen onderzoeken of het beter uitpakt als mensen het vertrouwen krijgen om eigen keuzes te maken in de zoektocht naar werk.”

De deelnemers doen mee in drie verschillende groepen met andere condities. De eerste groep krijgt meer vrijheid, alhoewel de sollicitatieplicht blijft bestaan, en heeft zelf de regie over zijn/haar situatie, de tweede groep krijgt juist meer begeleiding van klantmanagers. Vanuit een positieve insteek wordt de bijstandsgerechtigde waar mogelijk op weg geholpen, zo is het idee. Voor de derde groep deelnemers, in onderzoekstermen de controlegroep genoemd, blijft de situatie zoals die nu is al mogen zij de extra vergoeding uit deeltijdwerk houden.
Lees meer

Meer informatie

Mathieu Portielje, m.l.portielje@hva.nl (docent-onderzoeker)
Hafid Ballafkih, a.h.ballafkih@hva.nl, (senior-onderzoeker)
Martha Meerman, (oud lector)
lectoraat: Lectoraat Gedifferentieerd HRM (opgeheven)

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 18 oktober 2021