Hogeschool van Amsterdam

Programma Ondernemerschap

Tackling Food Waste

In het project Tackling Food Waste staat de samenwerking tussen stadslandbouwers onderling en andere partners in de voedselketen centraal. Voedselverspilling is een wereldwijde zorg en brengt economische, ethische en milieuproblemen met zich mee.

Naar aanleiding van de verwachting dat Amsterdam de komende twintig jaar jaarlijks met 10.000 nieuwe huishoudens zal groeien, is voedselverspilling aangewezen als een van de agendapunten van de gemeente Amsterdam.

In het bijzonder beweren Amsterdam en andere Nederlandse steden dat het produceren en leveren van vers voedsel efficiënter en dichter bij huis voedselverspilling helpt verminderen en ook op andere gebieden een positieve bijdrage levert, zoals aan de vermindering van CO2-uitstoot, een betere luchtkwaliteit, meer stedelijk groen en ondernemersmogelijkheden.

Voedselverspilling bij de producent is met 39% de op een na grootste bron van verspilling in de voedselketen. Subsidies worden door gemeentes gebruikt om nieuwe initiatieven bij producenten van de grond te krijgen.

In onderzoeksproject Tackling Food Waste wordt de Subsidie Stadslandbouwers en Voedselinitiatieven van gemeente Amsterdam geëvalueerd. De vraag is op welke manier de gemeente Amsterdam kan bijdragen aan samenwerking tussen verschillende bedrijven en organisaties in de stad om de voedselverspilling te reduceren. Het project wordt in december 2019 afgerond.

Geïnteresseerd

Bent u geïnspireerd geraakt door bovenstaande projecten: wij zijn doorlopend op zoek naar partners die geïnteresseerd zijn in samenwerking op het gebied van onderzoek naar welke invloed collaboratief ondernemerschap kan hebben op duurzame en inclusieve economische groei.

Contact

Gepubliceerd door  Ondernemerschap 22 november 2020