Programma Ondernemerschap

Meet the Team: Maarten Hogenstijn

7 dec 2023 15:15 | Ondernemerschap

Wie zijn de onderzoekers van het lectoraat Ondernemerschap en waar houden ze zich mee bezig? In deze nieuwe rubriek stellen we graag een van de onderzoekers uit het lectoraat aan jullie voor! We trappen deze ‘Meet the Team’ reeks af met de Maarten Hogenstijn. Deze gepassioneerde hardloper reist zo veel mogelijk met de trein vanwege het milieu, heeft bovendien ook nog een boek geschreven over sociaal ondernemerschap. Hij begon met een studie sociale geografie aan de Universiteit Utrecht waar hij zijn doctoraat behaalde en studeerde later nog journalistiek. Sinds 2015 is hij verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waar zijn carrière begon als zelfstandige (zzp'er) met als opdracht een onderzoeksplan te schrijven over sociaal ondernemerschap.

Huidige projecten

Tijdens het gesprek lichtte Maarten zijn huidige onderzoeken toe. Een belangrijk aspect van zijn werk is het IDEEC-project, IDEEC is een internationaal project waarin het ontwikkelen van impact gedreven ondernemerschapsonderwijs voor kinderen centraal staat en waarbij hij samenwerkt met vijf verschillende landen. Daarnaast is hij betrokken bij het SCENTISS-project (Social and Community Driven Entrepreneurship for the Transition to an Inclusive and Sustainable Society), een door NWO gefinancierd wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Dit project richt zich op het verbeteren van het ecosysteem voor sociaal ondernemers en het meten van de impact die zij hebben.   Binnen het IDEEC project werkt Maarten momenteel met de partners aan het ontwikkelen van een toolkit voor docenten waarmee ze zelf onderwijsprogramma's kunnen opzetten. Het onderzoek heeft momenteel negen partners in vijf verschillende landen, maar de hoop is dat er een bredere community zal ontstaan die direct kan profiteren van de resultaten van zijn onderzoek. 

Sociaal ondernemerschap

Maarten gaf inzicht in zijn motivatie voor dit onderwerp. Hij benadrukte de noodzaak van meer sociaal ondernemers in de wereld, mensen die het creëren van maatschappelijke waarde boven het maken van financiële winst stellen. Daarom geeft hij les en is hij betrokken bij een minor over sociaal ondernemerschap. Hij beschouwt dit als een persoonlijk belangrijk streven en gelooft in de cruciale rol die sociaal ondernemerschap speelt.  Het belang van onderzoek naar sociaal ondernemerschap werd ook besproken. Maarten benadrukte dat hogescholen zoals de HvA een geschikte omgeving bieden voor dit soort onderzoek, omdat hogescholen praktijkgericht onderzoek doen en universiteiten doorgaans meer gericht zijn op theoretisch onderzoek. Sociaal ondernemers hebben praktisch onderzoek en kennisontwikkeling nodig. Hij wees erop dat er nog relatief weinig onderzoek is gedaan op dit gebied.  

Een van de aspecten die hij het meest waardeert aan zijn werk bij het lectoraat is de diversiteit van disciplines waarmee hij te maken heeft. Hij kan niet alleen binnen het lectoraat samenwerken, maar ook met de hele hogeschool, wat hem in staat stelt sociaal te zijn met de hele schoolgemeenschap. 

Gepassioneerde hardloper en gepassioneerde treinreiziger

Naast zijn professionele bezigheden heeft Maarten nog enkele persoonlijke interesses en hobby's. Hij is een gepassioneerde hardloper en heeft al 10 verschillende marathons voltooid. Zijn laatste marathon was in Hannover, Duitsland en hij hoopt in het voorjaar van 2024 zijn 11e marathon te rennen. Reizen is ook een grote passie van hem, en wanneer het mogelijk is probeert hij zoveel mogelijk met de trein naar het buitenland te reizen. Daarnaast heeft hij een boek geschreven over sociaal ondernemerschap en is van plan om in december hier opnieuw aan te schrijven en een nieuwe versie uit te brengen om het boek actueel en relevant te houden.