Programma Ondernemerschap

Meet the Team: Linda Drupsteen-Sint

21 dec 2023 14:44 | Ondernemerschap

Wie zijn de onderzoekers van het lectoraat Ondernemerschap en waar houden ze zich mee bezig? In deze rubriek stellen we graag een van de onderzoekers uit het lectoraat ondernemerschap aan jullie voor! Dit keer Linda Drupsteen-Sint.

Snijvlak psychologie en bedrijfskunde

Linda heeft een achtergrond in Psychologie en heeft 10 jaar bij TNO onderzoek gedaan naar arbeidsveiligheid. Zij interesseert zich voor onderwerpen op het snijvlak van psychologie en bedrijfskunde, oftewel van mens en organisatie. Bij de HvA kwam zij terecht door haar eerdere werk bij Windesheim Flevoland naar het inrichten van sociaal ondernemingen en impact ondernemingen.

Pippi Langkous

Wat ze leuk vindt aan het werken bij het lectoraat Ondernemerschap, is dat de collega’s ook echt ondernemende types zijn en denken in kansen. De Pippi Langkous houding: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat het wel kan” herkent zij in haar collega’s. Dat merkte Linda al bij haar aanstelling. Ze had niet veel ervaring met het onderwerp ondernemerschap, maar dat werd niet gezien als een beperking, maar juist als een kans. Ze bracht daarmee andere relevante expertise naar het lectoraat, zoals haar kennis over het inrichten van organisaties.

Regenerative business

Op de HvA is zij actief bij de opleiding Bedrijfskunde en werkt zij onder andere aan een project over het verkorten van de voedselketen. Bovendien is zij thematrekker van het thema ‘Regenerative Business’. In dit thema doet Linda onderzoek naar bedrijven die niet alleen schade aan natuur en biodiversiteit willen voorkomen, maar die eerder gedane schade ook ongedaan willen maken middels hun businessmodel. Hier komt het woord ‘regenerative business’ ook vandaan. Het gaat om bedrijven die niet alleen duurzaam en circulair zijn, maar regeneratief: herstellend. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is Wilder Land. Zij planten lokale en inheemse gewassen aan, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Van die gewassen maken ze producten zoals thee en kombucha. Door hun businessmodel ontstaat er natuurherstel. Het idee van ‘regenerative business’, oftewel ‘herstellend ondernemen’ is nog een onontdekt terrein.

Een dag meehelpen bij een onderneming

Dat pionieren brengt uitdagingen met zich mee. “Chaos is überhaupt een grote uitdaging bij het doen van onderzoek. Zeker bij het onderzoek doen naar ondernemers die pionieren. Die hebben eigenlijk helemaal geen tijd en ruimte om mee te doen. Je vraagt best veel van zo'n ondernemer. Dan moet je met creatieve oplossingen komen. Zo zijn we bij Wilder Land een dag mee gaan werken, om iets terug te geven én op die manier konden we tegelijkertijd onderzoek doen en de ondernemers spreken.”

Delen van de verhalen van de pioniers

Linda ziet een aantal uitdagingen en interessante ontwikkelingen in haar onderzoek. Allereerst is een grote uitdaging dat er een nieuwe manier van opschalen ontwikkeld moet worden. Bij regenerative business gaat het niet over de groei van een onderneming, uitgedrukt in geld, maar over groei van impact. Dat is nog erg ingewikkeld.

Een positieve ontwikkeling die ze ziet in het veld van ondernemerschap, is dat er steeds meer financiën en juridische vormen bekend worden voor impact ondernemen. “Hiervoor zag je dat niet. Zo zijn er nu ‘Steward owned businesses’. Dit zijn ondernemingen waar de aandeelhouder geen zeggenschap heeft en lager rendement accepteert, om ervoor te zorgen dat de missie van de onderneming behouden blijft en qua prioriteit niet onderdoet voor het financieel belang. Ook het idee van ‘mission lock’ is nieuw. Dit betekent dat organisaties middels hun inrichting en structuur de missie van de onderneming vastzetten. Dit zie je bijvoorbeeld bij Tony Chocolonely’. Dat zijn echt nieuwe ontwikkelingen.”

Linda is enthousiast dat er mensen zijn die met deze ontwikkelingen starten, die deze nieuwe vormen van ondernemen gewoon gaan doen! Zij vindt het belangrijkste dat de verhalen van deze pioniers gedeeld worden, waardoor het idee van impact ondernemen verder wordt verspreid. Zo maakt zij impact met haar onderzoek.

Koffie en erop uit

Als je Linda onderweg tegenkomt op de HvA, is dat waarschijnlijk op weg naar koffie! Linda is koffiefanaat, of liever gezegd; cappuccinofanaat. Koffie drinkt ze niet voor de cafeïne, maar voor het melkschuim. Verder geniet zij in haar vrije tijd het meest van leuke dingen ondernemen. Ze houdt van fietsen, uit eten gaan en kamperen met de camperbus. Zo is zij bijvoorbeeld naar Verona en Praag gereden, maar ook een spontaan weekendje Limburg maakt haar blij.