Programma Ondernemerschap

‘Vrouwelijke ondernemer, neem een man mee naar de bank'

17 sep 2019 14:28 | Ondernemerschap

Vrouwen op de arbeidsmarkt hebben nog wat in te halen en dat geldt volgens ondernemerschapsonderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Jeanne Martens ook voor vrouwelijke ondernemers op het gebied van netwerken, financiering en zichtbaarheid. In een interview in het Nederlands Tijdschrift voor Logopedie beschrijft ze de hobbels die vrouwelijke ondernemers tegenkomen en draagt ze tips aan.

Martens doet promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit op het onderwerp ‘vrouwen, netwerken en carrière’ en onderzoekt via het Programma Ondernemerschap van de HvA falen en herstarten van ondernemers.

Vrouwelijke ondernemers lopen volgens Martens tegen barrières aan. Ze worden minder serieus genomen door de buitenwereld en komen minder eenvoudig aan financiering. Martens verklaart dat dit deels ligt aan bescheidenheid en durf om risico’s te nemen.

Tips voor vrouwelijke ondernemers

Martens draagt enkele tips aan voor vrouwelijke ondernemers:

• Neem bij een financieringsgesprek met de bank een man mee. Dat helpt om financiering te krijgen.
  • Investeer en stop tijd en energie in een goed netwerk.
  • Wees zichtbaar: spreek ambities uit naar anderen.
  • Durf groot te denken: neem risico’s en zoek uit wat het kost om een praktijkruimte te huren of te kopen. Blijf weg van de praktijk in de zolderkamer of garage.