“Ik wil mensen helpen gezond te blijven. Met voeding kun je heel veel bereiken, ook preventief.“

Studenten Voeding en Diëtetiek Fadoua en Falak ondersteunden tijdens hun stage een groep Marokkaanse ouderen bij het verbeteren van hun voedingspatroon. "Waar ik achter ben gekomen als diëtist, is dat je het echt multidisciplinair moet aanpakken. Een verhoogd cholesterolgehalte omlaag brengen alleen met voeding is heel moeilijk. Beweging moet je er echt bij pakken.“
Kom naar de open dag
De Hogeschool van Amsterdam is een hogeschool van aanpakkers. Aanpakkers zoals Fadoua en Falak. Wil je meer weten over onze opleidingen? Kom dan naar onze open dag
Fadoua el Barrima (29) en Falak Alchalli (22) zitten in het laatste jaar van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Falak: “Ik wilde eigenlijk medicijnen studeren. Toen ik werd uitgeloot, ben ik aan Voeding en Diëtetiek begonnen. Een jaar later werd ik ingeloot, maar toen heb ik besloten deze studie af te maken. Omdat de impact van voeding op de gezondheid heel groot is. Ik wil mensen helpen gezond te blijven. Met voeding kun je heel veel bereiken, ook preventief.“
“Tijdens onze stage ondersteunden we een kookgroep van Marokkaanse vrouwen met gezonde eetadviezen. Gezinnen met een Marokkaanse achtergrond hebben vaak een minder vaste structuur in eetmomenten’, aldus Fadoua. “Het dagritme en de behoeften van familieleden zijn leidend. Daarbij wordt eten geassocieerd met gastvrijheid en gezelligheid. Vaak wordt er gezamenlijk gegeten uit grote borden en schalen. Ook worden er veel brood- en deegwaren gebruikt. Dat is niet per se ongezond, maar je kan dan al snel te veel koolhydraten binnenkrijgen.”

Falak: “Het was een gemengde groep met vrouwen van 40, 50 jaar. De één had alleen een verhoogd cholesterol, terwijl een ander al diabetes had. Waar ik achter ben gekomen als diëtist, is dat je het echt multidisciplinair moet aanpakken. Een verhoogd cholesterolgehalte omlaag brengen alleen met voeding is heel moeilijk. Beweging moet je er echt bij pakken.“
“Onze presentaties gaven we in het Arabisch én in het Nederlands, zodat ook degenen die niet goed Nederlands spreken, konden meedoen. Aan het eind van iedere presentatie legden we de vrouwen een aantal quizvragen voor. Zo merkten we dat ze de aangeboden kennis goed begrepen. Om zelf aan de slag te gaan, introduceerden we twee ondersteunende apps van het Voedingscentrum: Kies ik Gezond? en de Eetmeter.”
Fadoua: ‘Ik ben begonnen met deze studie nadat ik twee kinderen heb gekregen. Dus een beetje anders dan veel andere studenten. Ik kreeg na mijn tweede zwangerschap last van voedselintoleranties. Eten ging niet meer vanzelf. Zo kwam ik bij deze studie. Uiteindelijk zou ik graag met kinderen werken. Het is een beetje als met het rookbeleid. De overheid kiest ervoor om de volgende generatie rookvrij te laten opgroeien. Het is lastig om mensen met slechte eetgewoontes ander gedrag aan te leren. Met kinderen kun je daar op jonge leeftijd mee beginnen.”